Како је и ред: Путин продужио контрасанкције онима који су економски напали Русију

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је указ којим се продужавају посебне економске мјере против земаља које су увеле санкције Руској Федерацији до 31. децембра наредне године. Што је изузетна прилика за пословање Српске и Србије, која остаје неискориштена.

недеља, 22 новембра, 2020 / 20:51

Документ је објављен на званичном сајту на коме се објављују правне информације. Влади је наложено да обезбиједи спровођење уредбе и ако буде потребно, да предлоге за промјену периода важења ових контрасанкција.

Путин је тиме продужио вишегодишњи ембарго на прехрамбене производе са Запада до краја наредне године.

Забрана увоза хране произвођача са Запада је уведена 2014. године у знак одмазде због санкција које су Сједињене Америчке Државе (САД) и ЕУ увели Москви због њене улоге у украјинској кризи.

Путинов указ продужава до 31. децембра наредне године забрану увоза прехрамбених производа у Русију углавном из Европске уније. Та забрана која је на снази од августу 2014. године, примјењује се на већину прехрамбених производа из земаља које санкционишу Русију због анексије украјинског полуострва Крима, марта те године, и руске подршке сепаратистима у Источној Украјини.

Ембарго је од тада продужен пет пута, као одговор на продужење европских економских санкција.

Крајем јуна, ЕУ је одлучила да продужи економске санкције против Русије на шест мјесеци због сукоба на истоку Украјине.

ЕУ не признаје руску анексију Крима 2014. године, што назива кршењем међународног права.

Западне санкције које су погађале све секторе руске економије су, уз пад међународних цијена нафте, бациле Русију у најдужу рецесију откако се Путин уселио у Кремљ 2000. године, али се земља постепено опоравља. Руске власти кажу чак да ембарго подстиче развој домаће пољопривреде којој држава плаћа субвенције, као што ЕУ чине већ деценијама правећи нелојалну конкуренцију многима, између осталог и Републици Српској и њеној пољопривредној производњи.Оставите одговор