Како ћемо обиљежити Дан Војске Републике Српске

У Бањој Луци ће данас и сутра бити обиљежен Дан Војске Републике Српске, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске и Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

четвртак, 10 маја, 2018 / 08:21

Обиљежавање ће почети данас парастосом погинулим борцима и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у Храму Христа Спаситеља, након којег је планирано полагање вијенаца на гробљу Свети Пантелија.

Парастос у Храму Христа Спаситеља почеће у 9.00 часова, а полагање вијенаца предвиђено је за 11.00 часова, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Вијенце ће положити предсједник Републике Српске Милорад Додик, те Зоран Ђерић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића.

Свечаности ће присуствовати и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, делегација Народне скупштине Српске коју чине народни посланици Зорица Кузмановић Василић и Давор Шешић.

Централна манифестација Дана Војске биће одржана сутра у касарни "Козара" у Бањалуци, уз присуство највиших представника политичког, јавног и културног живота, представника удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, војно-дипломатски представници акредитовани у БиХ, те бројне друге званице.

Свечаност обиљежавања 12. маја, Дана Војске Републике Српске, почеће у 11.00 часова када је планирана предаја рапорта и смотра јединица, након чега је у 11.10 часова обраћање званичника, у 11.40 часова културно-умјетнички програм, а у 12.00 часова свечани ручак.

Народна скупштина Републике Српске донијела је 12. маја 1992. године одлуку о формирању Војске Републике Српске као одговор на догађаје који су најављивали рат, попут отцјепљења Словеније, Хрватске и Македоније, као и муслиманско-хрватско проглашење независности БиХ без уважавања воље Срба.

Према подацима, у Војсци Републике Српске учествовао је 215.621 припадник или 16 одсто укупног становништва Републике Српске, а погинуло око 30.000 људи, од којих око 23.000 припадника Војске Републике Српске.1 КОМЕНТАР