Како би другачије: Бакир референдум схвата лично и своди га на Додика

Предсједавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је данашњи референдум у Републици Српској „ескалација самовоље предсједника ентитета РС Милорада Додика“.

недеља, септембар 25, 2016 / 09:22

Предсједавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је данашњи референдум у Републици Српској „ескалација самовоље предсједника ентитета РС Милорада Додика“.

Изетбеговић који је и предсједник Странке демократске акције (СДА) је за сарајевски "Дневни аваз" рекао да су "политичку авантуру, коју је покренуо Додик увукавши цијели ентитет у њу, већ јасно осудили сви релевантни представници међународне заједнице".

"Устрајавањем у инату, Додик води ентитет РС у изолацију. У ономе што ради нема чак ни подршку Србије нити Русије, којој се надао. Зато је врло важно сачувати смиреност и стрпљење", оцијенио је он.

Изетбеговић је истакао да органи јавног реда и мира у РС морају имати на уму да им је дужност штитити све грађане, те да инцидената усмјерених на застрашивање повратника у оваквој атмосфери не смије бити.

"Позивам повратнике у РС да не насједају на провокације, да не напуштају своје домове нити мјеста у којима станују", казао је он.

Изетбеговић је позвао на хитну и одлучну акцију домаће институције и међународну заједницу на заштити Устава и закона.

"Међународна заједница, због свог кредибилитета, и у интересу свих, мора учинити све што је потребно да се РС врати у оквире Дејтонског споразума из којих га овај референдум води. Правосудни органи у БиХ морају хитно и одлучно дјеловати како би се заштитио Устав, закон и владавина права у земљи", закључио је предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СДА.

У Републици Српској се данас одржава референдум на којем се грађани изјашњавају да ли подржавају да се 9. јануар прославља као Дан републике.

Уставни суд БиХ је 17. септембра забранио одржавање референдума, али су власти овог бх. ентитета одлучиле да га спроведу и поред забране.

Уставни суд БиХ је 26. новембра прошле године наложио Народној скупштини РС да измијени Закон о празницима, оцијенивши да је прослава Дана РС 9. јануара неуставна и дискриминаторска по грађане овог бх. ентитета који нијесу Срби и православци, јер се тада слави и крсна слава РС- Свети архиђакон Стефан.

Уставни суд је такву одлуку донио на основу апелације бошњачког члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића, а 17. септембра није прихватио захтјев парламента РС да преиспита своју одлуку из новембра, када је донио и одлуку о забрани одржавања референдума. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *