Кадилук се предомислио: Притвор оптуженој за финансирање Исламске државе

Суд БиХ уважио је жалбу Тужилаштва БиХ и одредио мјеру притвора Сени Хамзабеговић, осумњиченој за финансирање терористичких активности у Сирији и Ираку. Суд БиХ преиначио је првостепено рјешење о одбијању приједлога за притвор.

четвртак, 20 маја, 2021 / 10:55

Притвор може трајати најдуже мјесец дана од дана хапшења, односно до 17. јуна, а одређен је због опасности од бјекства, те због нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће Хамзабеговићева поновити или довршити покушано кривично дјело за које може бити изречена казна затвора од пет година или тежа казна, саопштено је из Суда БиХ.

Тужилаштво БиХ је 17. маја упутило жалбу на одлуку Суда БиХ којом је одбијен њихов приједлог за одређивање притвора Сени Хамзабеговић, која је под истрагом због финансирања терористичких активности, те одредио мјере забране.

Тужилаштво сматра да, с обзиром на све околности, једино мјером притвора може бити обезбијеђено несметано вођење поступка.

Припадници Сипе су 11. маја на аеродрому у Тузли ухапсили Хамзабеговићеву због сумње да је финансирала терористичке активности и да је организовала терористичке групе.

Тужилаштво БиХ је сумњичи да је од 2013. године, слањем новца и на друге начине, пружала подршку држављанима БиХ који су боравили на страним ратиштима на подручју Сирије и Ирака, у структурама такозване "Исламске државе".

Међу њима био је и њен супруг Мурадиф Хамзабеговић, који је имао значајну позицију и улогу унутар терористичких структура повезаних са овом терористичком организацијом, а још је у бјекству.

Он је 2012. године пред Судом БиХ проглашен кривим за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела и продужено кривично дјело кријумчарење људи, за шта је добио јединствену казну затвора у трајању од шест година и новчану казну од 20.000 КМ, а одузета му је и имовинска корист од 35.500 КМ.

Према публикацији "Атлантске иницијативе", Хамзабеговић никада није одслужио казну јер је у касно прољеће 2013. године побјегао у Сирију.