Кадилук: Ивановић осуђен на 9 година

Лидер Грађанске инцијативе СДП Оливер Ивановић осуђен на девет година затвора у поступку који се против њега и четворице Срба више од годину дана водио за најтежа кривична дјела, међу којима је и ратни злочин над цивилима. Оливер Ивановић је у Основном суду у Косовској Митровици проглашен кривим за ратни злочин и осуђен на девет […]

четвртак, 21 јануара, 2016 / 10:48

Лидер Грађанске инцијативе СДП Оливер Ивановић осуђен на девет година затвора у поступку који се против њега и четворице Срба више од годину дана водио за најтежа кривична дјела, међу којима је и ратни злочин над цивилима.

Оливер Ивановић је у Основном суду у Косовској Митровици проглашен кривим за ратни злочин и осуђен на девет година затвора, а ослобођен за други случај убиство и покушај убиства 2000. године.

Један од Ивановићевих бранилаца, Љубомир Пантовић, пред почетак изрицања пресуде рекао је за РТС да сви очекују ослобађајућу пресуду јер није доказано да је крив и да је починио дјело за које је окривљен.

Ипак, истакао је, није искључио ни могућност за доношење политичке одлуке.

Адвокат Небојша Влајић рекао је да правична одлука може бити само ослобађајућа пресуда у ситуацији када јавни тужилац није понудио ниједан доказ за тврдње које је у оптужници изнио.

У Косовској Митровици данас је било видљиво појачано присуство Косовске полиције. Обе капије које воде према згради суда биле су затворене и контролисали су их припадници Косовске полиције.

Припадници полиције били су распоређени у већем броју у кругу суда, контролисали су и прилазне улице суду а саобраћај је био затворен у пар улица које воде према згради суда у Косовској Митровици.

Догађај је изазвао велико интересовање медија.

У судници су поред родбине и пријатеља петорице Срба били присутни и официр за везу за Приштином Владе Србије, Дејан Павићевић, и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Душан Козарев.

Обе капије које воде према згради суда затворене су и контролишу их припадници Косовске полиције чији су припадници у већем броју распоређени и у кругу суда.

"Иницијатива за ослобађање Оливера Ивановића" је раније саопштила да очекује ослобађајућу одлуку суда, "апсолутно верујући у правду, истину и невиност Оливера Ивановића".

"Подсећамо да је ово класичан политички процес који се две године водио са циљем дискредитације Ивановића, а не са жељом да се докаже истина, која је ноторна у овој ситуацији и гласи, Оливер је невин!" навела је тада иницијатива.

Ивановић је ухапшен у јануару 2014. године, а суђење пред Основним судом у Косовској Митровици почело је 18. децембра исте године.

Поред Ивановића, оптужени су и Драгољуб Делибашић, Александар Лазовић, Небојша и Илија Вујачић који се терете да су током 1999. и 2000. години починили више кривичних дјела против албанских цивила.