Када је први пут употребљено камено оруђе?

Палеоантрополози у Етиопији су можда открили најстарији доказ употребе каменог оруђа. Кости старе 3,3 милиона година пронађене су у близини налазишта Дикиа и на њима се налазе зарези који дјелују као да су начињени оруђем које је направио човјек. Уколико се испостави да су докази тачни, то би могло да значи да коришћење оруђа – […]

уторак, 19 јула, 2011 / 07:36

Палеоантрополози у Етиопији су можда открили најстарији доказ употребе каменог оруђа. Кости старе 3,3 милиона година пронађене су у близини налазишта Дикиа и на њима се налазе зарези који дјелују као да су начињени оруђем које је направио човјек.

Уколико се испостави да су докази тачни, то би могло да значи да коришћење оруђа – једна од главних карактеристика људи – датира још из периода када су живјели Аустралопитецинеси, наши преци са релативно малим мозгом.

Прије овог открића, најстарија употреба оруђа забиљежена је прије 2,6 милиона година. Међу пронађеним остацима је и бутна кост са засјекотинама.

"Одмах сам могао да кажем да су зарези резултат употребе каменог оруђа", рекао је Кертис Мареан са Државног универзитета Аризоне.

На једној ребној кости такође се могу видјети остаци урадања каменом који је коришћен као чекић.

Поједини стручњаци, међутим, сумњају у ова открића.

Мануел Домингез-Родриго са универзитета Комлутенсе у Мадриду је стручњак за фосилизацију костију. Према његовим ријечима, слични белези пронађени су на костима старим шест милиона година али су њих направиле животиње које су глодале кости или су резултат уједа крокодила.

Стручњак са Универзитета Илионој, Стенли Амброз сматра да је извјештај "преурањен" и да је потребно још ископавања како би се утврдило да ли је заиста ријеч о употреби каменог оруђа.

Маеран се, пак, нада да ће додатне доказе наћи у другим остацима.

"Постоје фрагменти сличне старости за које се вјерује да су били модификовани употребом каменог оруђа, али се оклевало са изношењем тих доказа у јавност".