Када Денис не чита или нова пријетња ратом помоћу цитата Бранка Миљковића

Стара народна пословица каже да беспослен поп и јариће крсти. Е, тако докони Денис Бећировић, свако мало, неком ситно писмо пише. Вјерујем да се нада да ће неко једног дана објавити књигу "Сабрана писма Дениса Бећировића" и да нећемо више читати Андрићева и Мешина писма него баш његова.

уторак, 31 августа, 2021 / 08:42

Пише: Александра Пандуревић

Оно због чега се осврћем јесте јучерашње Денисово писмо предсједнику Србије Александру Вучићу (чујем да је Вучић одложио све обавезе да прочита Денисово писмо) у којем га оптужује за "антидејтонске и антиуставне активности" јер је изјавио да "заједништво и јединствено дјеловање (Србије и Српске) на пољу економије, културе, образовања и историјског сјећања ниједног тренутка не смије бити доведено у питање"

1) Денис није прочитао Устав БиХ, иако је у парламенту дуже од 15 година! Као што воли рећи, Дејтон није шведски сто, па ни његов Анекс ИВ, односно Устав БиХ. Члан ИИИ став (2) тачку а) Устава БиХ која гласи: "Ентитети имају право да успоставе специјалне паралелне односе са сусједним државама, у складу са суверенитетом и територијалним интегритетом БиХ".
У складу с тим, да подсјетим:Први Споразум о специјалним паралелним односима између Републике Српске и Савезне Републике Југославије потписан је 28. фебруара 1997. године у Београду. Потписали су га Момчило Крајишник за Републику Српску и Зоран Лилић за Савезну Републику Југославију. Споразум је ратификован од Народне скупштине Републике Српске и Скупштине СРЈ.

Предсједник Републике Српске Мирко Шаровић и предсједник СРЈ Војислав Коштуница су, 5. марта 2001. године, у Бањалуци потписали други Споразум о специјалним паралелним везама СРЈ и Републике Српске који су ратификовале . Скупштина СРЈ и Народна скупштина Републике Српске

Предсједник Републике Српске Драган Чавић и предсједник Републике Србије Борис Тадић, те председник Владе Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница, 26. септембар 2006. године, у Банском двору у Бањалуци, потписали су трећи Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије. И овај споразум добио је потврду у парламентима Србије и Српске.

Циљ овог последњег споразума, који је на снази, јесте развијања сарадње Републике Српске и Србије у областима привреде и коришћења привредних ресурса, планирања, приватизације и денационализације, науке и технологије, образовања, културе и спорта, здравства и социјалне политике, туризма и заштите околине, информисања, заштите слобода и права грађана, као и сузбијања криминала.

Како да те "антидејтонске и антиуставне циљеве" нису видјели и препознали Карл Билт, Волфганг Петрич и Кристијан Шварц-Шилинг, у чије су вријеме споразуми потписивани, или су и они рушитељи Дејтонског споразума и Устава БиХ, и експоненти Београда!? Гдје би Денис да их просвијетли!?

Шта је то предсједник Србије јуче рекао што излази из оквира Споразума о успостављању специјалних паралелних односа Србије и Српске?

2) По Денисовом ситном писму, Вучић "врши образовну агресију на БиХ" (морам признати да ово не би било лоше с обзиром на то да је квалитет образовања у Србији свјетлосним годинама испред квалитета образовања у БиХ) и уништава "културну цјеловитост БиХ".

Читајући овај дио о "култури у БиХ" из пера Бећировића, слатко се исмијах. Ем култура, ем цјеловита. Још да као историчар прихвати истину да је текст Повеље Кулин бана написан ћирилицом, посебно онај дио гдје пише: "У име Оца и Сина и Светог духа. Ја, босански бан Кулин, обећавам Теби кнеже Крвашу….. Ја, Радоје банов писар, написах ову књигу банове повеље од рођења Христова хиљаду и сто осамдесет и девете године, месеца". Толико нам је велика и озбиљна култура и њена баштина да се овај документ чува у Дубровник и Санкт Петербургу. А ко и да нам га да када су и оригинални Дејтонски мировни споразм украли из Предсједништва БиХ и никада није пронађен.

Одраз те Бећировићеве културе је ваљда и ословљавање предсједника једне државе са "ти". Не знам да ли је овим можда хтио унизити Вучића, али прије мислим да је себе желио ставити у исту раван са њим. Државник, предсједник као и Вучић! Машта може свашта! Избори су близу, амбиције не мањка.
Чуди ме да Денис није Вучића оптужио и за "здравствену агресију" када је Србија поклањала вакцине и Федерацији БиХ, и спашавала животе!? Биће да је то заборавио.

3) И на крају, Денис поручи: "Ко сије вјетар, жање олују". Ко о вјетру и олуји боље може знати од њега. Добро се сјећамо његове владавине, али и блиједог лица током протеста 2014.године, када су широм Федерације, па и у његовој Тузли, пламтјеле институције пред налетом грађана незадовољних влашћу СДП-а.

Дениса сам тако блиједог видјела само још када смо га 2013. године смијенили с чела Представничког дома ПС БиХ. Да подсјетим оне који су заборавили, тада је Бећировић упути ситно писмо свим бошњачким лидерима у којем је написао да је његова фотеља "црвена линија" преко које се не смије прећи јер је он велики као Хамдија Поздерац и Џемал Биједић, а све диригује Београд! Искрено, иницијативу сам покренула ја, јер сам била љута што због његових писама немам мира ни на мору док скупљам шкољке и бацам каменчиће! Жао ми је што му рушим Сњешка!

Шта рећи о политичару који је цијелој БиХ приуштио скандала када је, поново у име свих нас, писао и предсједнику шведског парламента да би негодовао због документарца о Сребреници чије је емитовање најавио шведски јавни сервис. Вођен ваљда тим да је његова партија уређивала јавни сервис и диктирала прилоге, помислио је да тако раде и Швеђани. Замислите шок предсједника шведског парламента када је прочитао то писмо, шта ли је помислио о нама!?

Нисам написала све ово због Дениса, нити је он битан. Али, он јесте персонификација чаршијске политике конфликта, дестабилизације, мржње, којом покушавају прикрити сопствену неспособност и неодговорност према свом народу. Избор је њиховог народа до када ће им и колико то толерисати, али је наше право да никоме не дозволимо да проблеме у свом дворишту рјешава преко наших леђа, увлачећи нас у вртлоге јаловости, мржње и деструкције.

Нико не може да спори права која Република Српска има по Дејтонском мировном споразуму. Посебно не да то злоупотребљава за личну кампању и лидерско наметање. Много је проблема у Федерацији, способни политичари кампању могу градити и на добру за своје грађане, умјесто на злоби, свађама, увредама и жељи за доминацијом над другим.

Дениса и све Денисе треба да брине како то да је БиХ у прошлој години имала свега 317 милиона долара страних инвестиција, а Србија 3,4 милијарде долара!? Није до Вучића, до њих је.

Треба да их брине зашто је БиХ трећа у свијету по броју умрлих од короне!? Зашто смо тако касно добили вакцине!? Није до Вучића, него до њих.

Зашто за Србијом каснимо деценију у европским интеграцијама, а некада смо били раме уз раме? Зашто су плате и пензије у БиХ најмање у Европи? Није до Вучића, него до њих.

Ко је крив јер је Унско-сански кантон од почетка године напустило 11.500 младих људи, а БиХ у последњих седам година 370.000? Вучић или они?

Било би лијепо, паметно, конструктивно, када би Бећировић и сви њему слични, умјесто што у свему сањају Вучића, прочитали недавни интервју Златка Лагумџије који је одлично објаснио све посљедице одбијања иницијативе Отворени Балкан по бошњачки народ. Утабали су пут гетоизације сопственог народа и бојим се да ни Вучић нема вакцину против њихове самодеструкције.

Ко не слуша пјесму, мора Дениса Бећировића

Делегат у Дому народа БиХ Денис Бећировић реаговао је на најновије поруке Александра Вучића након састанка с Милорадом Додиком.

Он наводи да је након још једног "суштинског разговора о будућности" с Додиком, Вучић поручио: "Наше заједништво и јединствено дјеловање на пољу економије, културе, образовања, историјског сјећања ни једног тренутка не смије бити доведено у питање."

"Због оваквих антидејтонских и антиуставних порука као један од представника највише законодавне власти у Босни и Херцеговини јавно питам Александра Вучића:

  1. Вучићу, да ли знаш да постоји независна, јединствена, недјељива и међународно призната држава Босна и Херцеговина?
  2. Да ли знаш да се према Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ мора осигурати јединствен економски простор унутар државе Босне и Херцеговине, а не између Србије и бх. ентитета РС?
  3. Да ли ти је познато да унутар јединствене Босне и Херцеговине, државе чланице Уједињених нација, треба омогућити јединствено дјеловање на пољу културе?
  4. Зашто спрјечаваш развој једног образовног система у Босни и Херцеговини и противно међународном и домаћем праву покушаваш бх. ентитет РС инкорпорирати у образовни систем Србије?
  5. Да ли ти је јасно да је ово чин образовне агресије на међународно признату државу Босну и Херцеговину?
  6. На бази којег којег акта међународног права покушаваш, из године у годину, разарати државу Босну и Херцеговину на готово свим пољима?
  7. Вучићу, када ћеш престати отворено разбијати државу Босну и Херцеговину пред очима цјелокупне међународне и домаће јавности?
  8. Qуо вадис, Вучићу? Вријеме је да се зауставиш јер поновно сијање сјемена великодржавља и несреће може бити погубно за цијели регион."

Бећировић на крају поручује Вучићу да научи поуку из народне пословице која каже: Ко сије вјетар, жање олују.