Кад не могу да бијем: Чанак би интернализовао питање Војводинe

Предсједник Лиге социјалдемократа Војводине тврдида се, послије прекомпоновања власти у војвођанским градовима и општинама предстоји „финални обрачун са Војводином као политичком заједницом“. Чанак је у интервјуу за новосадски "Дневник", рекао да би последица тога могло да буде интернационализација војвођанског питања. "Зато ћемо морати да се обратимо свим пријатељима у Европском парламенту и региону, а имамо […]

недеља, 16 децембра, 2012 / 15:28

Предсједник Лиге социјалдемократа Војводине тврдида се, послије прекомпоновања власти у војвођанским градовима и општинама предстоји „финални обрачун са Војводином као политичком заједницом“.

Чанак је у интервјуу за новосадски "Дневник", рекао да би последица тога могло да буде интернационализација војвођанског питања.

"Зато ћемо морати да се обратимо свим пријатељима у Европском парламенту и региону, а имамо их довољно. И да запитамо како је могуће да се такав проблем, као што је уништавање једног цивилизацијског простора као што је Војводина, од централистичких власти у Београду успешно гура под тепих већ 24 године", навео је Чанак.

Он је казао да би актуелна покрајинска влада, коју предводи заменик председника ДС Бојан Пајтић, морала да заузме много чвршћи став у борби за остваривање права грађана Војводине.

"Ако се сада не побуни, мораћемо да тражимо друге начине супротстављања", рекао је Чанак .

"То значи да ће Србија имати све веће проблеме на својој територији и да ће морати да плати много већу цену него што је платила до сад", закључио је Чанак.

Према речима Чанка, Србија се не држи сопственог устава ни кад је реч о Косову, ни кад је у питању Војводина, "чиме доказује да није правна држава", и додао да је положај Војводине "климав и несигуран" докле год није дефинисан Уставом.

Коалиција или прекрајање?

Ненад Чанак изјавио је да су грађани данас имали прилике да се увере у "исмевање парламентаризма" и у "фалсификовање гласања" у Скупштини Србије.

"То је исмевање парламентаризма и демократских процедура. И још једно уверавање да, када треба закинути Војводину, сва су средства дозвољена", казао је Чанак агенцији Бета, поводом првобитног усвајања измена Закона о буџетском систему, па потом поништавања гласања из техничких разлога и одбијања предлога у поновљеном гласању.

Чанак је навео да је Аргумент председника Скупштине Србије Небојше Стефановића да је гласање поништено због техничких разлога, заправо само "невешти покушај" да се одврати пажња од чињенице да је у питању "скандал и фалсификат".

"Не видим зашто се неко чуди данашњем догађају у Скупштини Србије, када последњих месеци гледамо како се прекраја изборна воља грађана на ‘уподобљавање’ локалних власти да би личиле и биле трансмисија републичке владе", рекао је Чанак.

Измене Закона је предложила Скупштина Војводине и подразумевале су да се износ буџета за Војводину утврди примењујући као основицу приходе и примања од продаје нефинансијске имовине.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор