Кад је већ високо: Вјетротурбине на Ајфеловом торњу

Једна од највећих знаменитости Париза, Ајфелов торањ, постао је од ове седмице и нова икона индустрије обновљиве енергије, са двије ветротурбине које је у њу уградила америчка фирма "Урбан грин енерџи". Амерички произвођач је објавио да те двије ветротурбине могу да осигурају око 10.000 киловата струје годишње, што одговара количини енергије коју током године потроши […]

четвртак, фебруар 26, 2015 / 23:12

Једна од највећих знаменитости Париза, Ајфелов торањ, постао је од ове седмице и нова икона индустрије обновљиве енергије, са двије ветротурбине које је у њу уградила америчка фирма "Урбан грин енерџи".

Амерички произвођач је објавио да те двије ветротурбине могу да осигурају око 10.000 киловата струје годишње, што одговара количини енергије коју током године потроши комерцијални дио првог спрата на торњу, пише лондонски Гардијан.

Произвођач је навео да су двије турбине готово нечујне, а пошто су у боји торња тешко се разликује од његове металне конструкције.

Смјештене на висини од 120 метара, турбине омогућавају и да се оптимално искористе стални вјетрови.

Вертикалне осовинске турбине производе мање струје од класичних, али су дизајниране за градска подручја у којима су вјетрови мање предвидљиви и често мијењају смјер, преносе агенције.

У оквиру програма обнове Ајфеловог торња уграђена су и штедљива ЛЕД свјетла и соларни гријачи, као и постројења за искоришћавање кишнице.Оставите одговор