14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Кад је Додик у Русији, Комшо и Џафер са ЕУ коло воде

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић и Шефик Џаферовић примили су представнике Политичког и безбједносног одбора (ПБО) Савјета Европске уније, а српског члана заступала НАТО лобисткиња Ана Тришић-Бабић.

среда, 28 новембра, 2018 / 20:26

На почетку сусрета чланови Предсједништва БиХ су пожељели добродошлицу делегацији ПБО-а коју чине представници свих 28 држава чланица ЕУ, као и представници Европске комисије и Генералног секретаријата Савјета ЕУ. Делегацију је предводила предсједавајућа ПСО-а Софи Фром Емесбергер.

Представници ПСО-а су честитали  члановима Предсједништва БиХ избор у Предсједништво БиХ, поздравивши снажну опредијељеност све тројице чланова Предсједништва БиХ за европским  интеграцијама, која се могла чути у инаугуралним говорима. Захвалили су се на учешћу БиХ у операцијама ЕУ за управљање кризама, као што је Тренинг мисије Европске уније (ЕУТМ) у Централноафричкој Републици, гдје су од јула 2017. године и припадници Оружаних снага БиХ.

ПБО је одговоран за заједничку спољну и безбједносну политику ЕУ (ЗВСП) и за заједничку безбједносну и одбрамбену политику (ЗСОП). Управо у том контексу чланови Предсједништва БиХ су нагласили даљну посвећеност сарадњи Босне и Херцеговине са Европском унијом у области ЗСБП-а и ЗБОП-а. Истакли су да је Босна и Херцеговина поуздан, озбиљан и одлучан партнер Европској унији и њеним државама чланицама у јачању европског безбједносног простора, посебно у борби против организованог криминала, те како у БиХ постоји нулта стопа толеранције спрам тероризма.

Оцијенивши да регионална сарадња нема алтернативе, чланови Предсједништва БиХ су нагласили да Босна и Херцеговина активно доприноси регионалним напорима на јачању безбједности и владавини права. Чланови Предсједништва су истакли да је за Босну и Херцеговину и Југоисточну Европу кључно, због заједничке користи, стабилности, просперитета, али и укупне геостратешке реалности, да се Европска унија и даље фокусира на европске интеграције Босне и Херцеговине. Такође, истакли су да је ЕУ перспектива главни покретач свих реформских процеса у БиХ, што може бити ефикасно за даљну динамику реформских процеса, а складу са европском правном тековином.

Овом приликом чланови делегације ПСО-а јасно су изнијели став да без цијелог Западнога Балкана Европска унија не може бити комплетна, на чему су им се домаћини захвалили.

Састанку је у име предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика присуствовала савјетница за спољну политику у Кабинету предсједавајућег Ана Тришић Бабић.Оставите одговор