Кад Дачић србује, Србима се тресу гаће

Сјећате ли се да је Ивица Дачић прије последњих општих избора у Србији, када је као језичак превагнуо уз ЗЕС, говорио о војном рјешавању питања Косова? Пише: Марко Шикуљак Иако су Викиликс депеше накнадно потврдиле да је посао СПС са ДС свршен чин још прије него што су избори расписани, Дачић је мало успоменама на […]

уторак, децембар 20, 2011 / 09:07

Сјећате ли се да је Ивица Дачић прије последњих општих избора у Србији, када је као језичак превагнуо уз ЗЕС, говорио о војном рјешавању питања Косова?

Пише: Марко Шикуљак

Иако су Викиликс депеше накнадно потврдиле да је посао СПС са ДС свршен чин још прије него што су избори расписани, Дачић је мало успоменама на Слобу, мало ограђивањем од њега, а мало оштром реториком о војном рјешењу, привукао анти ЕУ гласове, а онда их превукао у лагер ЕУ нема алтернативу. Последице су познате.

Јуче се на његове изјаве да ће Балкан бити подијељен ‘царским резом’, оном линијом која је некада дијелила Отоманску империју и Аустроугарско царство, и којом су ову територију касније подијелили Стаљин и Винстон Черчил, обрушила тушта и тма аналитичара. Они процјењују како се Дачић претвара у Милошевића, како жели да врати његове традиционалне бираче, како скреће народ са ЕУ пута и нема појма о геополитици.

Међутим нико не говори да је то нешто лоше, и да је то у опису Ивичиног посла.

Дачић је временом постао особа за србовање испред владе Србије, као и особа која говори оно што Тадић не смије. Тако је из Дачићевих уста излазило како Косово треба подијелити, да геј параду не треба одржати због превеликог ризика (па је онда завапио зашто је он једини остао геј френдли министар) а најпосле је објавио да он грађанима неће причати бајке, већ само истину. Црвенкапа је поједена, Сњежана се отровала, а Пепељугине сестре су се боље удале од ње. Чича мича.

Шта има лоше што Ивица ложи неписмене, безубе и оне који вјерују да ће Слоба устати испод липе, кад је давно рекао да неће са Коштуницом и Томом, они неће са њим, а Ивица баш хоће са ДС. Опет.

У политици је све могуће, па и да Дачић поново превјери и удружи се са Напредњацима. Мада је вјероватније да жели из прикрајка поново остварити исту позицију да буде незаобилазан чинилац власти, науштрб оних којима он, упоређен са Борисом Тадићем, изгледа као Србенда на квадрат.

Али изгледа да је његов гријех што би можда могао неком разбити илузију о томе да Европа може бити и маћеха, а не само мајка. Такви вјерују да је Турска на Балкану присутна само кроз Шехерезаду, Онура, и друге ликове из серија. То што турска Балкан исти види као своју зону утицаја, ослања се на своју заоставштину и тако остварује политички утицај, предлаже оснивање балканског парламента, "како би заједно превазишли разлике и остварили интересе"… то све није важно. 

Наравно, ко ће добити старатељство над овим подручјем још је неријешено питање око ког велике силе нису постигле договор. Али спорна опција због које критикују Дачића није незамислива, ни немогућа. А треба слушати Ивицу, зна он шта, и зашто прича. 0 КОМЕНТАРА

  1. Он свакако не зна шта прича! Ивица Дачић и Тома Николић су побједници у дисциплини „промјена, дијаметрална, мишљења и ставова за врло кратак временски период“. Прије избора исти је обећавао да неће сарађивати са Хагом, да је Хаг убио Милошевића… на крају је изручио све и врло цинично се понашао приликом хапшења и изручења. О Томиславу не треба ни да се говори. У сваком случају, без обзира што је по анкетама најпопуларнији министар, мислим да за њега и СПС неће бити мјеста у сљедећој Влади.

    Код нас су на најодговорнијим позицијама људи који немају визију, а ово је можда преломни историјски тренутак у којем треба да се пронађе рјешење у надолазећем турском утицају. ЕУ није рјешење из више разлога. Тиме се генерално само губи вријеме док ови напредују. Шта је рјешење… на то питање треба да одговоре способнији од Дачића и читаве екипе коју имамо тамо и овде, ако се наши уопште нешто и питају!

  2. Нјаодвратнији лик тренутно на српском политичком брлогу, од његових ријечи и зидови се црвене од срамоте…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *