Кад Црогорац спадне на Монтенегрина…

Црна Гора прогласила је једног руског дипломату за персону нон грата и ускратила му сагласност за дјеловање почасног конзула Руске Федерације, саопштила је Влада Црне Горе.

среда, 28 марта, 2018 / 21:46

"Влада Црне Горе је донијела одлуку да прогласи једног дипломатског представника акредитованог у амбасади Руске Федерације за персона нон грата и да повуче сагласност за дјеловање почасног конзула Руске Федерације у Црној Гори. О мјерама је обавијештена амбасада Руске Федерације у Подгорици уз рок од седам дана да дипломатски представник напусти Црну Гору", саопштила је Влада.

Црна Гора, како се наводи, и ову одлуку доноси координирано са савезницима, у складу са мјерама предузетим од стране чланица Европске уније и НАТО, а "у вези са дјеловањем Русије и нападом нервним гасом на територији Уједињеног Краљевства који је Влада Црне Горе, у знак солидарности са нашим британским партнерима, одмах јасно осудила".

Подсјећамо, премијер Душко Марковић поручио је јуче да је Црна Гора у обавези да слиједи политику Европске уније и да буде солидарна са НАТО чланицама.

Марковић је подсјетио да је Црна Гора чланица НАТО-а и прва наредна чланица ЕУ.

"Из тог чланства и процеса произилазе обавезе слијеђења ЕУ спољене политике, али наравно и солидарности и партнерства са чланицама из НАТО-а. То што се десило у Лондону указује на то да је одговорност на руској страни, видјели сте снажну реакцију међународне заједнице у цјелини Америке, ЕУ. Црна Гора као одговорна држава, озбиљан и солидаран партнер, ће се данас или сјутра и сама одредити у односу на ту ситуацију”, казао је Марковић.Оставите одговор