Кад ће се ОС БиХ састати са главним штабом Руске Армије (кад и пошаљу саопштење ћирилицом?)

Сатанак у Дому ОС БиХ је отворио замјеник министра обране БиХ за политику и планове Мијо Крешић са замјеницима начелника Заједничког стожера ОС БиХ генерал-бојницима Ивицом Јеркићем и Гојком Кнежевићем, као и заповједница НАТО Стожера Сарајево бригадни генерал Памела МцГаха.

среда, 6 јула, 2022 / 16:28

(Министарство одбране БиХ, то назначавамо готово код сваког објављеног саопштења, нема саопштење на српском писму и стандардном језику, те ми саопштења само пресловљавамо.)

Супредсједатељи састанка су помоћник министра обране БиХ за мађународну сурадњу Зоран Шајиновић и шеф изасланства Главног сједишта НАТО-а за ПАРП Рохан Маxwелл. На скупу који би требао трајати до петка 8. српња, судјелују руководитељи организацијских цјелина и носитељи партнерских циљева из МО БиХ, генерали ОС БиХ са својим сурадницима и носитељима партнерских циљева из ОС БиХ те представници Министарства вањских послова и Министарства сигурности БиХ.

У пригодном обраћању, замјеник министра Крешић је истакнуо да су МО и ОС БиХ опредјељени за наставак сурадње с Главним сједиштем НАТО-а на ПАРП-у, како би се кроз партнерске циљеве 2022. године досегле нове разине опремљености и обучености ОС БиХ те тиме повећао значај цјелокупног обрамбеног сустава, врло важног и за унутарњу стабилност БиХ.

"Наш циљ је изградња оперативно учинковитог, економски приуштивог и НАТО компатибилног обрамбено-сигурносног сустава, а ПАРП и партнерски циљеви најбољи су алат за то," констатирао је Крешић.

У своме обраћању генерал МцГаха је поздравила напоре МО и ОС БиХ на даљој изградњи обрамбеног сустава БиХ компатибилног с НАТО-ом те истакнула да ће НАТО Стожер у Сарајеву и даље помагати у томе.

У оквиру програма Партнерства за мир, ПАРП је механизам који омогућује идентификацију снага и способности партнерске земље, који могу бити на располагању НАТО-у у заједничким вјежбама и операцијама предвођеним НАТО-ом те планирање развоја тих способности и капацитета. БиХ судјелује у процесу ПАРП-а од свибња 2007. године.