Кацин о кризи на Косову: Па овако смо се договорили око печата

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је данас долазак Еулекса на прелазе Јариње и Брњак и оцијенио да је тиме реализован договор Београда и Приштине о царинским печатима. „Акције које је предузео Еулекс у сарадњи с Кфором је рационална и мултилатерална имплементација договора о царинским печатима Косова који је постигнут током шесте рунде […]

субота, 17 септембра, 2011 / 17:33

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је данас долазак Еулекса на прелазе Јариње и Брњак и оцијенио да је тиме реализован договор Београда и Приштине о царинским печатима.

„Акције које је предузео Еулекс у сарадњи с Кфором је рационална и мултилатерална имплементација договора о царинским печатима Косова који је постигнут током шесте рунде дијалога Београда и Приштине”, навео је Кацин у писаној изјави достављеној медијима.

Он је позивао обе стране на сјеверу Косова на уздржаност и дијалог, а посебно је поздравио позиве званичника Владе Србије упућене косовским Србима „да се не користе насиљем током протеста који су организовани на сјеверу Косова”.

„Уздржаност и дијалог морају бити основни принцип комуникације између две стране”, навео је Кацин.

Према његовој оцјени, јучерашњи дан „није пресудан ни у ком смислу за српску заједницу на Косову, било сјеверно, било јужно од Ибра”.

Кацин је истакао и важност обнављања промета робе.

„Активирање трговине је драгоцјен допринос привредном расту и права порука страним улагачима о даљој стабилизацији ширег региона”, казао је европски званичник.