Кабинети

Гостимир Поповић завирио иза дебелих, дрвених, кожом обложених врата кабинета. Свакодневно нас засипају саопштењима, одлукама, препорукама, претњама и разним другим писаним и неписаним детаљима а у правилу све то долази из разних кабинета или лица која се прдстављају да су из кабинета. Ово би требало да даје огромну важност и малтене институционану форму и садржај […]

уторак, 19 априла, 2011 / 06:00

Гостимир Поповић завирио иза дебелих, дрвених, кожом обложених врата кабинета.

Свакодневно нас засипају саопштењима, одлукама, препорукама, претњама и разним другим писаним и неписаним детаљима а у правилу све то долази из разних кабинета или лица која се прдстављају да су из кабинета.

Ово би требало да даје огромну важност и малтене институционану форму и садржај па је значајно да мало и теоретски објаснимо шта је у ствари и како би требало све да изгледа.

Кабинет представља политички и управни појам који означава владу или министарски савет у ужем саставу; скуп политичких сарадника високо рангираног политичара или функционера; посебан секретаријат неке од институција. Свакако је битно да он има своју форму и да је формиран од стране институције којој одговара, а исто тако да има одређени позитиван однос према јавности и целокупном јавном мњењу.

Преведено на наше домаће услове, имамо, као и много пута до сада, мало другачију слику. Кабинети углавном служе за заплашивање, како јавности тако и неистомишљеника, посебно ако су у питању они из друге политичке опције. А ако су те опције из Републике Српске онда су оштрице свих кабинета из Сарајева, али и појединих представника бошњачког народа и у самој РС веома јасно усмерене против свега што има префикс српски.

У свему томе не заостају ни преставници појединих међународних организација, који по теоретским али и практичним мерилима у системима из којих долазе не би били ни близу кабинета а камоли имали свој. Када схватимо да су у питању разни први, други и ко зна који све не заменици, помоћници, додавачи и приносачи, морамо јасно да има кажемо да барем знамо шта значи овај термин и по форми и садржини, ако не можемо нешто више.

Кабинет предствља јасну, чврсту и хомогену организациону структуру те у једном систему не може да се формира безброј кабинета или сличних организација. Инфлација елемената система само слаби систем и врло често доводи до његовог осциловања, а није реткост да систем због своје претенциозности престане и са радом и са постојањем.