Кабинет предсједника РС: Ми не забрањујемо филмове

Кабинет предсједника Републике Српске саопштио је да је нетачна тврдња Анђелине Џоли да је Српска забранила емитовање њеног филма "У земљи крви и меда", како је то посљедњих дана изјавила за неке медије. „У Републици Српској, као демократској заједници и отвореном друштву, уважавају се све слободе, па тако и умјетничке, и сходно томе нема цензуре […]

субота, 18 фебруара, 2012 / 13:02

Кабинет предсједника Републике Српске саопштио је да је нетачна тврдња Анђелине Џоли да је Српска забранила емитовање њеног филма "У земљи крви и меда", како је то посљедњих дана изјавила за неке медије.

„У Републици Српској, као демократској заједници и отвореном друштву, уважавају се све слободе, па тако и умјетничке, и сходно томе нема цензуре нити било каквих забрана. Филмски дистрибутери у Републици Српској имају потпуну слободу да у овдашњим биоскопима дистрибуирају филмове по свом нахођењу и у њихов избор нико се не мијеша“, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се констатује да прича о забранама и цензурама спада у област конструкција, јер у Републици Српској, која поштује највише демократске стандарде, уопште не постоје тијела која се баве цензуром и забранама.

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је недавно Срни да ово министарство нити забрањује, нити дозвољава приказивање филмова у Српској, него дистрибутер самостално бира филмове које ће да прикаже.

Дистрибутер филма за Републику Српску и директор Мултиплекса „Палас“ у Бањалуци Владимир Љевар каже да ће у свом биоскопу пуштати филмове које људи хоће да гледају, наводећи да са овим остварењем то није случај.

„Тај филм дефинитивно неће бити приказан у Бањалуци и то је моја одлука. Ја одређујем шта ће играти у `Паласу`, а шта не“, рекао је Љевар.