14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Кабинет предсједника РС купује пет нових аута, обавезно гријање сједишта и амбијентална свјетла

Кабинет предсједника Републике Српске купује пет нових службених возила чија се вриједности процјењује на 655.200 КМ. Тендер је већ расписан, а заинтересовани понуђачи могу доставити понуде до 25. марта.

среда, 6 фебруара, 2019 / 13:22

Возила морају испуњавати бројне услове у погледу комфора и безбиједности, пише Транспарентно.ба. Од обавезне опреме аутомобили морају да имају гријање предњих и задњих сједишта, амбијентална свјетла у унутрашњости возила, електроасистенцију приликом затварања врата, путни рачунар и аутоматски трозонски клима уређај са додатним контролама за климу назад.

Једно од возила мора бити минималне дужине од 5,3 метара што одговара возилу Ауди А8. Просјечна појединачна вриједност ових возила према тендерској документацији требала би бити око 135.000 КМ што је далеко скупље од возила која су се до сада набављала.

Служба предсједника РС купила је у септембру 2017. возило за 65.000 марака, а тада је под притиском јавности и грађанских протеста раскинут уговор за возило које је коштало око 75.000 КМ.

Тадашњи предсједник, Милорад Додик, као одговор на грађанске протесте због расипништва и куповине скупих аутомобила предложио је да се у Закон о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству уврсти и одредба по којој ће се 5% од вриједности сваког купљеног службеног аутомобила издвајати у Фонд. Приједлог је прихваћен, па би по тој рачуници кабинет Жељке Цвијановић требао уплати око 32.000 КМ за лијечење обољеле дјеце у иностранству.

Поједини министри и начелници општина одустали су тада под притиском јавности од куповине нових аутомобила. Многи су се одлучили за куповину јефтинијих возила од којих би, према процијењеној вриједности из тендерске документације, готово дупло скупљи требали бити нови аутомобили за кабинет Жељке Цвијановић.

Набавка није подијељена у лотове, што значи да ће се уговор закључити само са једним понуђачем који испуни тражене услове за свих пет возила.Оставите одговор