Кабинет предсједника РС купује пет нових аута, обавезно гријање сједишта и амбијентална свјетла

Кабинет предсједника Републике Српске купује пет нових службених возила чија се вриједности процјењује на 655.200 КМ. Тендер је већ расписан, а заинтересовани понуђачи могу доставити понуде до 25. марта.

среда, 6 фебруара, 2019 / 13:22

Возила морају испуњавати бројне услове у погледу комфора и безбиједности, пише Транспарентно.ба. Од обавезне опреме аутомобили морају да имају гријање предњих и задњих сједишта, амбијентална свјетла у унутрашњости возила, електроасистенцију приликом затварања врата, путни рачунар и аутоматски трозонски клима уређај са додатним контролама за климу назад.

Једно од возила мора бити минималне дужине од 5,3 метара што одговара возилу Ауди А8. Просјечна појединачна вриједност ових возила према тендерској документацији требала би бити око 135.000 КМ што је далеко скупље од возила која су се до сада набављала.

Служба предсједника РС купила је у септембру 2017. возило за 65.000 марака, а тада је под притиском јавности и грађанских протеста раскинут уговор за возило које је коштало око 75.000 КМ.

Тадашњи предсједник, Милорад Додик, као одговор на грађанске протесте због расипништва и куповине скупих аутомобила предложио је да се у Закон о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству уврсти и одредба по којој ће се 5% од вриједности сваког купљеног службеног аутомобила издвајати у Фонд. Приједлог је прихваћен, па би по тој рачуници кабинет Жељке Цвијановић требао уплати око 32.000 КМ за лијечење обољеле дјеце у иностранству.

Поједини министри и начелници општина одустали су тада под притиском јавности од куповине нових аутомобила. Многи су се одлучили за куповину јефтинијих возила од којих би, према процијењеној вриједности из тендерске документације, готово дупло скупљи требали бити нови аутомобили за кабинет Жељке Цвијановић.

Набавка није подијељена у лотове, што значи да ће се уговор закључити само са једним понуђачем који испуни тражене услове за свих пет возила.Оставите одговор