Ка Мањачи кренули су: Стигло 360 Американаца

Контингент од око 360 америчких војника који је стигао данас у Сарајево цивилним авионом да би учествовао у заједничкој вјежби "Брзи одговор" упућен је у пратњи припадника Војне полиције Оружаних снага БиХ ка полигону на Мањачи, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

субота, 15 маја, 2021 / 19:41

Америчке војнике на аеродрому су дочекали министар одбране БиХ Сифет Поџић, амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ за операције генерал-пуковник Ивица Јеркић, те командант НАТО штаба у Сарајеву бригадни генерал Ерик Фолкестад.

Поџић је истакао да је долазак америчких војника на заједничку вјежбу са Оружаним снагама БиХ потврда снажне опредијељености, подршке и помоћи САД процесу даљег учвршћивања мира и стабилности у БиХ и региону, додајући да је БиХ на томе захвална.

"Драго ми је да је БиХ и кроз ову вјежбу препозната као конструктиван члан евроатлантске заједнице с којом не дијелимо само исте безбједносне изазове, него и заједничке вриједност, а ево и одговорност за суочавање с потенцијалним опасностима. Стога, грађани БиХ могу бити поносни на све припаднике Оружаних снага БиХ и на њихово учешће у овој вјежби", каже Поџић.

Амбасадор Нелсон је истакао да ће ово бити највећа војна вјежба оружаних снага САД и БиХ до сада, те да представља изврсну прилику за обуку за обје земље и да ће "у наредних неколико седмица бити демонстрирана спремност и интероперабилност са НАТО-ом и савезницима".

"Драго ми је да можемо сарађивати и на овај начин", каже Нелсон.

У саопштењу се наводи да су амерички војници стигли цивилним авионом из САД-а, летом преко Њемачке.

Укупно око 500 припадника Оружаних снага БиХ и око 700 америчких војника учествоваће у вјежби "Брзи одговор 21", на полигонима Гламоча и Мањаче, те касарне и аеродрома Дубраве код Тузле.

Вјежбу "Брзи одговор 21" Предсједништво БиХ је одобрило у фебруару 2020. године.

Она је, како се наводи, дио велике мултинационалне вјежбе "Браниоци Европе" коју команда оружаних снага САД за Европу и Африку спроводи повезујући четири различите вјежбе на европском тлу.

Ријеч је о укупно око 28.000 учесника у четири повезане вјежбе, које ће се одржати на 31 војном полигону у 12 земаља, уз учешће оружаних снага из укупно 27 земаља.