Јужна Кореја: Роботи ће чувати затворенике

Управа затвора у граду Поханг на истоку Јужне Кореје, саопштила је да ће у марту наредне године покренути пробни пројекат, у трајању од мјесец дана, у оквиру кога ће се чуварима у затвору придружи и три робота. Роботи ће надгледати затворенике, покушавајући да открију њихово понашање које одудара од уобичајеног, што би требало да растерети […]

уторак, 29 новембра, 2011 / 17:33

Управа затвора у граду Поханг на истоку Јужне Кореје, саопштила је да ће у марту наредне године покренути пробни пројекат, у трајању од мјесец дана, у оквиру кога ће се чуварима у затвору придружи и три робота.

Роботи ће надгледати затворенике, покушавајући да открију њихово понашање које одудара од уобичајеног, што би требало да растерети друге чуваре.

Три робота висока око 1,5 метар, развили су истраживачи у Азијском форуму за поправне мере, јужнокорејској истраживачкој групи специјализованој за сузбијање криминала и унапређивање затворских услова, у сарадњи са истраживачима са Универитета Кјонги.

Роботи се крећу на четири тачка и опремљени су камерама и сензорима који им омогућавају да открију необично или ризично понашање, укључујући насиље и покушај самоубиства. Уколико открију проблем, роботи ће о томе обавијестити своје живе “колеге”.

Пробни једномјесечни пројекат коштаће око милијарду вона, односно 855.000 УСД, а трошкове ће сносити јужнокорејска влада.

Јужна Кореја гаји велике амбиције да постане водећа земља у области роботике, тако да влада те земље инвестира у читав низ пројеката. Тамошње министарство за економију саопштило је да од 2002. до 2010. године у те пројекте инвестирано око 650 милиона УСД, у намери да конкурише другим земљама које развијају роботе, прије свега Јапану.

Те инвестиције су дале резултате, тако да бројне јужнокорејске компаније продају своје индустријске роботе другим земљама, што чини значајан дио у извозном производу Јужне Кореје. Поменимо само компанију Самсунг која је у Алжиру продала роботизовани систем за надгледање, а у САД је њеног хуманоидног робота Хубо купило шест универзитета.

Јужнокорејска индустрија наоружања производи и извози роботизовани артиљеријски систем, смештен у куполи, који се може програмирати тако да аутоматски отвара ватру.

Осим у индустријске сврхе, роботи се у Јужнојој Кореји производе и за образовне намјене (роботи-наставници енглеског), као помоћ у великим тржним центрима или као помоћ старијим и болесним особама.

Да би промовисала широку употребу робота, јужнокорејска влада гради у околини Инчона, града на сјеверозападу земље, тематски парк под називом Земља робота (Робот Ланд), који би требало да привуче више од три милиона посјетилаца годишње.