Јужна Кореја: Надзор преко мобилног телефона више није довољан – траже наруквице

Јужнокорејски званичници размишљају о употреби електронских наруквица да прате све већи број људи стављених у самоизолацију ради успоравања ширења новог корона вируса.

уторак, 7 априла, 2020 / 14:39

Званичник Министарства здравља Јун Тае-хо рекао је данас да су такви уређаји међу неколико мјера о којима се размишља у потрази за практичним и ефикасним начинима да се надзиру људи изоловани у домовима и објектима.

Јун је признао да би електронске наруквице изазвале питања о приватности и није дао конкретан одговор када је упитан колико је вјероватно да би влада наредила њихову примјену.

Број људи стављен у карантин порастао је знатно од прошле недјеље од када је Јужна Кореја почела да примењује 14-одневни карантин за све путнике који долазе из иностранства да би зауставила пораст увезених инфекција.

Према званичнику министарства унутрашњих послова и безбједности Ли Бионг-чеолу више од 46.500 људи је у самоизолацији према подацима до понедељком увече, укључујући 38.400 који су недавно стигли из иностранства. Он је рекао да би број могао да достигне 80.000 или 90.000.

Особе у карантину су обавезне да преузму апликацију која упозорава власт ако напусте куће или мјеста боравка, али те апликације нису довољне када се људи искраду и оставе своје паметне телефоне или искључе функцију локације.

Ли је рекао да јужнокорејска полиција тренутно истражује више од 70 људи због навода да су прекршили карантин.

Јужна Кореја данас је пријавила 47 нових случајева корона вируса и још шест умрлих, што укупно доводи до 10.331 заражене особе и 192 умрла.

Јужнокорејски центар за контролу и превенцију болести саопштио је данас да је најмање 802 заражених повезано са путницима који су дошли из иностранства пошто се епидемије шире у Европи и САД.

Већина случајева детектована је посљедње три недјеље и повећан је број заражених у густо насељеној области Сеула, гдје живи око половина од 51 милион становника Јужне Кореје.

Премијер Чунг Сје-кјун је поновио данас молбу за социјално дистанцирање и изразио жаљење што млади људи чекају да уђу у клубове или друга мјеста уз ризик да постану тихи преносиоци вируса.

Јужнокорејска влада је затворила школе и издала упутства за социјално дистанцирање али није увела општу изолацију нити је наредила затварање предузећа и радњи које нису неопходне.