Јужна Кореја добија први пут предсједницу

Јужна Кореја би, према првим процјенама резултата избора, могла да добије прву жену на мјесту предсједника – Парк Геун Хје, ћерку бившег диктатора Парк Чунг Хија. Излазне процјене три емитера показују да Парк води са 50,1 процента гласова испред свог противкандидата љевичара Мун Џае Ина, који је освојио 48,9 процената. Уколико побиједи Парк ће преузети […]

среда, децембар 19, 2012 / 13:43

Јужна Кореја би, према првим процјенама резултата избора, могла да добије прву жену на мјесту предсједника – Парк Геун Хје, ћерку бившег диктатора Парк Чунг Хија.

Излазне процјене три емитера показују да Парк води са 50,1 процента гласова испред свог противкандидата љевичара Мун Џае Ина, који је освојио 48,9 процената.

Уколико побиједи Парк ће преузети петогодишњи мандат предсједника у фебруару идуће године и суочити се са проблемом успоравања привреде земље чији раст је пао на најнижи ниво у последњих 50 година од 5,5 одсто и проблематичним сусједом Сјеверном Корејом која упорно и поред санкција истрајава у развоју нуклеарног и ракетног програма.

Парк (60) је кандидат конзервативне Саенури партије и ћерка бившег диктатора Парк Чунг Хија, који је током 1960-их и 1970-их омогућио политички утицајним породицама да преузму команду над индустријом и привредом у земљи. Она је у Сеулу завршила за инжењера електронике и до сада је пет пута бирана за посланика.

Она је неудата и нема дјеце, па стога поручује да ће њен живот бити посвећен земљи. Парк је обећала присталицама да ће поново створити очево "хајде да живимо добро" чудо брзог привредног раста у земљи, за коју сама каже да се бори са великим дуговима домаћинстава, високим трошковима за подизање дјеце и сиромаштвом међу старијим људима.

Она је већ раније настојала да се дистанцира од ружног очевог наслијеђа, које се огледало у политичкој репресији над противицима у име безбједности земље.

Њен највећи противканидат је представник опозиционе Уједињене демократске партије Мун Џае Ин, кога је отац Паркове хапсио због политичког деловања.

Разлика у подршци бирача између конзервативне Парк и њеног ривала са љевице, према неким истраживањима, износи само пола процента.

Истраживања показују да старији људи подржавају Парк и да ће гласати прије за њу, док се Мун ослања на младје, али политички нестабилније бираче.

Први резултати биће познати после затварања бирачких мјеста, када ће три главна ТВ канала објавити заједничке анкете са бирачких мјеста.

За учешће на изборима пријавила су се још четири независна кандидата – Парк Џонг Сун, Ким Со Јеон, Канг Ђи Вон и Ким Сун Ја, којима се дају мале шансе.

Побједник на изборима преузеће дужност од одлазећег предсједника Ли Мунг Бака у фебруару следеће године, када му истиче мандат.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *