Јутарња предсједникова изјава о Српској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска примарно воља и жеља српског народа и да је показала цивилизацијско умијеће да прати трендове и интеграције у савремене економске и политичке токове. Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска примарно воља и жеља српског народа и да је показала цивилизацијско умијеће […]

субота, 9 јануара, 2016 / 08:30

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска примарно воља и жеља српског народа и да је показала цивилизацијско умијеће да прати трендове и интеграције у савремене економске и политичке токове.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска примарно воља и жеља српског народа и да је показала цивилизацијско умијеће да прати трендове и интеграције у савремене економске и политичке токове.

Говорећи о прослави 9. јануара – Дана и крсне славе Републике Српске, Светог архиђакона и првомученика Стефана, Додик је рекао да се слави дан када је формирана Република са свим институцијама предвиђеним за једну државу.

Предсједник Српске је истакао да је Република Српска настала прије рата, у миру. Он је рекао да се то покушава оспорити, наводећи примјер лидера СДА Бакира Изетбеговића који говори да је Српска настала као резултат Дејтона.

"Те и сличне идеје Сарајева о оспоравању Српске не могу да прођу, а било каква БиХ може да постоји само уколико се прихвата Република Српска", рекао је Додик синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Република Српска јесте држава, каже Додик, и показала је способност да преживи тешко вријеме рата и способност да у вријеме изградње, у миру, покаже потенцијале.

Он је истакао да је за 24 године Српска јасно показала да може бити самоодржива, а што значи и самостална.

"Ми од пројекта самосталности Српске не смијемо одустати јер је то легални и легитимни циљ сваког народа", навео је предсједник Републике Српске.

Додик је оцијенио да је БиХ историјски и државни промашај и да је била грешка што је Српска остала у БиХ и што је међународни споразум дао могућност да живи "монструм" који очито не може да нађе себе нити је корисан за било кога.

"Ми смо рекли да поштујемо Дејтонски споразум. Он је дао довољно надлежности Републици Српској и он је био уступак нашег уласка у БиХ. Поквареном политиком високог представника и Запада који је такву политику подржавао, многе надлежности су нам одузете, а неке смо морали присилно да прихватимо", подсјетио је Додик.

Он је рекао да је међу највећим надлежностима одузетим од Републике Српске она у сфери фискалног система којим је промијењен начин прикупљања фискалних прихода, након чега се добило бујање буџета БиХ на бази прихода од индиректних пореза.

Додик је рекао да ће и интервенционизам који је присутан у БиХ проћи, подсјетивши да је "прије десет година било страшно".

Он је навео и да постоје покушаји да се кроз процес европских интеграција смање надлежности Републике Српске.

"Нисам спреман да прихватим било какве сугестије о јачању БиХ због наводне приче о ЕУ. ЕУ јесте стратешки циљ Српске, али само под условом да Република Српска буде уважена, да се ојача њена снага и њена аутономија и то је све легитимно", закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.