Јусуфспахић: Зукорлићевој академији је мјесто у Сарајеву

Заменик реис улеме Исламске заједнице у Србији Мухамед Јусуфспахић изјавио је да оснивање Бошњачке академије наука и уметности (БАНУ) представља резултат свеукупног неповјерења, додајући да је БАНУ мјесто у матици Бошњака у Сарајеву. Јусуфспахић је оцјенио да оснивање БАНУ ствара додатне неспоразуме и Бошњацима и Србима јер „неко даље мисли да је на дјелу сецесија”. […]

среда, 15 јуна, 2011 / 16:03

Заменик реис улеме Исламске заједнице у Србији Мухамед Јусуфспахић изјавио је да оснивање Бошњачке академије наука и уметности (БАНУ) представља резултат свеукупног неповјерења, додајући да је БАНУ мјесто у матици Бошњака у Сарајеву.

Јусуфспахић је оцјенио да оснивање БАНУ ствара додатне неспоразуме и Бошњацима и Србима јер „неко даље мисли да је на дјелу сецесија”.

Он сматра да је оснивање БАНУ резултат и посљедица свеукупног неповјерења међу онима који су живјели у истој, а који сада живе у више различитих држава, када су у питању односи између Бошњака и Срба, Србије и БиХ, и муслимана и православних.

Јусуфспахић сматра и да би стварање Републике Бошњачке у Србији додатно погоршало статус Бошњака у Србији и да на тај начин желе да профитирају сви који раде на дезинтеграцији садашњег геополитичког стања у смислу граница.

Он је истакао да Исламска заједница у Србији осјећа Србију као своју земљу и да би Бошњацима требало да буде омогућено да предају историју у школама и да буду чланови САНУ.

Јусуфспахић је најавио да се очекује долазак делегације из Турске у којој су представници надлежних министарстава, која ће на подручју Новог Пазара сутра разговарати са „свим странама”.

На питање шта ће рећи тој делегацији, Јусуфспахић је одговорио да би „суштинско помирење требало да буде пут ка повјерењу, а да се повјерење најбоље стиче када у то улазимо сами”.

У Новом Пазару је 9. јуна одржана Оснивачка скупштина БАНУ која ће имати 21 члана и двојно седиште – у Новом Пазару, где ће предсједник бити Фуад Мухић, и у Сарајеву где ће предсједник бити Мухамед Филиповић.

Чланови БАНУ су и главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, реис ул улема Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић и члан ратног Предсједништва Босне и Херцеговине Ејуп Ганић. за којим је Србија расписала међународну потеницу преко Интерпола.0 КОМЕНТАРА

  1. Слушао коментар г. Јусуспахића, кога лично уважавам, али ми није јасно зашто пореди Републику Српску и Санџак(Рашку област). Разлика је драстична. Посебно је разлика у уставном уређењу Србије и БиХ.РС има право на академију.О овој виртуелној академији реиса је излишно говорити.