Јуришић: Нисам крив, савјест ми је чиста

Један од ратних челника Тузле Илија Јуришић изјавио је на почетку поновљеног суђења пред судом у Београду да није крив за страдање војника ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године, када су се повлачили из тог града. "Дошао сам у суд да бих скинуо љагу са свог имена и презимена. Савјест ми је потпуно мирна, […]

среда, јул 6, 2011 / 15:18

Један од ратних челника Тузле Илија Јуришић изјавио је на почетку поновљеног суђења пред судом у Београду да није крив за страдање војника ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године, када су се повлачили из тог града.

"Дошао сам у суд да бих скинуо љагу са свог имена и презимена. Савјест ми је потпуно мирна, а образ чист", рекао је Јуришић, који је оптужен у случају "Тузланска колона", када је убијен најмање 51 војник ЈНА, а најмање 50 рањено.

Он је истакао да као држављанин БиХ није имао законску обавезу да се појави пред београдским судом, али да је дошао јер жели "да се пред судом опере за сва времена".

Јуришић је поново негирао да је био припадник бошњачко-хрватских снага у оружаном сукобу, како се наводи у оптужници, наводећи да је био само дежурни старјешина оперативног штаба Јавне безбједности у Тузли.

"Ни о чему нисам могао самостално да одлучујем", рекао је Јуришић, којем се ставља на терет да је наредио напад на колону ЈНА, док он истиче да је само пренио наредбу да се "на ватру одговори ватром".

Суђење је поновљено, пошто је у октобру прошле године Апелациони суд у Београду укинуо пресуду којом је Јуришић био осуђен на 12 година затвора због учешћа у ратном злочину у нападу на колону ЈНА 15. маја 1992. године у Тузли, те га пустио да се брани са слободе.

Јуришић је након укидања те пресуде пуштен из притвора у Београду у којем је провео три године, послије хапшења на београдском Аеродрому "Никола Тесла" 11. маја 2007. године, а ново судско вијеће треба да поново утврди чињенично стање из оптужнице.

Поновљено суђење одвија се пред потпуно новим судским вијећем којим предсједава судија Драган Мирковић.

Према оптужници, Јуришић је као високи старјешина МУП-а БиХ и дежурни Оперативног штаба Јавне безбедности Тузла, по наредби надређеног официра, бошњачко-хрватским јединицама наредио напад на колону ЈНА која се 15. маја 1992. мирно повлачила из тог града.

У нападу на војну колону убијен је најмање 51 војник, најмање 50 је рањено, а уништена су видно обиљежена санитетска возила.Оставите одговор