Јупитер испаљује стијене ка Земљи, као праћком?

Већ дуго, већина научника вјерује да Јупитер – највећа планета Сунчевог система помаже у заштити планета које су ближе Сунцу, попут Земље, и да дјелује као планетарни штит.

петак, 10 јануара, 2020 / 17:59

Али физичар др Кевин Грејзер каже да ту теорију треба "ставити по страни", јер Јупитер такође дјелује и као небески "снајпер" и то према Земљи.

Др Грејзерово истраживање тврди да ће гасни гигант вјероватније бацати стијене ка Сунцу и планетама него што ће их неутралисати односно апсорбовати.

Додао је да, иако Јупитер може заштитити Земљу од неких свемирских објеката, такође може да неке од њих, који су безопасни за Земљу, преусмјери ка нашој планети.

"Теорија штита" тврди да огромна планета Јупитер, чија је маса већа и 300 пута од Земљине, усисава било које пролазеће астероиде или комете.

Али рачунарске симулације које је спровео др Грејзер откриле су да ипак постоје пропусти у тој теорији.

"Наше симулације показују да Јупитер, онолико колико одбија објекте који иду ка Земљи, толико их и шаље. Зато ту планету осим штитом можемо звати и снајпером", каже др Грејзер.

Истраживање спроведено у сарадњи са Насином лабораторијом за млазни погон и Универзитетом Јужни Квинсленд, пружио је доказе да је Јупитер у ствари и "штит" и "снајпериста".

Ипак, научници на крају наводе да треба имати резерве према тврдњама из обе теорије и кажу да су потребна детаљнија истраживања.