Јункер: Имамо спреман план за грексит, Грчка има три дана за приједлог

Грчка Влада има три дана да предложи свеобухватни план за излаз из кризе, саопштили су лидери ЕУ у Бриселу послије синоћњег ванредног самита шефова држава и влада еврозоне посвећеног ситуацији након грчког референдума који је завршен без конкретног договора. „Вечерас нисмо нашли рјешење“, рекао је новинарима предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и додао да Атина […]

среда, 8 јула, 2015 / 10:20

Грчка Влада има три дана да предложи свеобухватни план за излаз из кризе, саопштили су лидери ЕУ у Бриселу послије синоћњег ванредног самита шефова држава и влада еврозоне посвећеног ситуацији након грчког референдума који је завршен без конкретног договора.

„Вечерас нисмо нашли рјешење“, рекао је новинарима предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и додао да Атина има три дана да достави Бриселу свеобухватни план реформи и мјера штедње ако хоће да рачуна на краткорочну финансијску помоћ у оквиру Европског механизма за стабилност.

Грци су прије два дана на референдуму одбацили програм штедње који су им повјериоци наметнули као услов за добијање помоћи, а од њих се очекивало да то учине синоћ. Без приступа фондовима Европске централне банке, Грчка би морала да замијени евро алтернативном валутом, што би де факто довело до њеног избацивања из еврозоне, популарно названог „грегзит“.

Јункер је рекао да је лично за останак Грчке у еврозоне, али да се могућност изласка не може искључити ако договор изостане.

„Имамо разрађен план за ’грегзит‘“, упозорио је он.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск је за недјељу најавио нови самит у Бриселу, на коме ће учествовати свих 28 чланица ЕУ, упозоравајући да је ситуација „крајње критична“.

„Ако приједлог не стигне до петка ујутру, биће то крај преговора и суочићемо се са најцрњим рјешењем“, казао је он и додао да се грчки премијер Алексис Ципрас на самиту обавезао да ће на вријеме доставити план.

Он је казао и да је Ципрас писано затражио од лидера еврозоне нови пакет помоћи, али да се она не може упутити без програма реформи и штедње.

И њемачка канцеларка Ангела Меркел је напуштајући самит казала да очекује предлоге Атине и то што прије.

„Грчка мора да се реформише ако жели приступ кредитима“, рекла је она, додајући да је грчки референдум сузио маневарски простор за преговоре.