Јулија Тимошенко остаје у притвору

Апелациони суд у Кијеву одбио је данас захтјев за ослобођење из притвора бившег премијера Јулије Тимошенко која је у затвору због судског процеса покренутог против ње према оптужбама за злоупотребу положаја. "Не постоји ниједан правни разлог за прихватање овог захтјева", изјавила је Олга Ефимова судија у процесу против Тимошенкове. Она је новинарима саопштила да је […]

петак, 12 августа, 2011 / 12:51

Апелациони суд у Кијеву одбио је данас захтјев за ослобођење из притвора бившег премијера Јулије Тимошенко која је у затвору због судског процеса покренутог против ње према оптужбама за злоупотребу положаја.

"Не постоји ниједан правни разлог за прихватање овог захтјева", изјавила је Олга Ефимова судија у процесу против Тимошенкове.

Она је новинарима саопштила да је суд оцијенио да захтјев није прихватљив и да на ову одлуку нема права жалбе.

Јулија Тимошенко ухапшена је крајем прошле седмице због непоштовања суда након што је у неколико наврата одбила да сарађује са судијом називајући га "лутком" предсједника Виктора Јануковича, који је њен политички неистомишљеник.

САД и ЕУ су критиковале одлуку суда да Тимошенко буде одређен притвор.

Тужилаштво терети Тимошенкову за нелегално приморавање државне енергетске компаније "Нафтогаз" да 2009. године потпише уговор о испоруци гаса са Русијом.

Тимошенко одбацује оптужбе, које су повезане са уговорима за куповину природног гаса од Русије, и сматра их осветом њеног ривала предсједника Јануковича.

Влади Јулије Тимошенко изгласано је неповјерење у парламенту у марту 2010. године. Тимошенко је од Европског суда за људска права затражила мишљење да ли су оптужбе против ње политички мотивисане.

Према украјинском закону, за ове оптужбе предвиђена је затворска казна у трајању од седам до десет година.

Уколико буде проглашена кривом, Тимошенко неће моћи да учествује на парламентарним изборима, заказанима за октобар 2012. године. Сљедећи предсједнички у Украјини одржавају се 2015. године.Оставите одговор