Јовиповић: Додик испунио што ми је обећао

БАЊА ЛУКА – Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је да је премијер Републике Српске Милорад Додик испунио све што је обећао током њиховог сусрета.   Јовиповић је навео да је Влада Српске издала упуства која су олакшала регистрацију Хрвата за изборе у БиХ и уложила одређена средства за објекте важне за Хрвате у БиХ. "Многи […]

субота, август 28, 2010 / 18:28

БАЊА ЛУКА – Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је да је премијер Републике Српске Милорад Додик испунио све што је обећао током њиховог сусрета.

 

Јовиповић је навео да је Влада Српске издала упуства која су олакшала регистрацију Хрвата за изборе у БиХ и уложила одређена средства за објекте важне за Хрвате у БиХ.

"Многи су били скептични према нашем сусрету, али морам рећи да је /премијер Додик/ извршио све што је обећао. Лобирали смо да се Хрватима олакша регистрација за изборе, и добили 25 одсто већу регистрацију него на прошлим изборима. Преокренули смо тренд, јер је регистрација до сада у правилу падала. Нису то велике бројке, али је Влада РС издала упуства које су олакшале регистрацију", рекао је Јосиповић у интервјуу за сутрашње "Независне новине".

Он је истакао да су након гаранција предсједника Владе РС и других званичника Српске, ојачали и привредни ангажмани.

"Влада РС обећала је да ће уложити више у обнову кућа. Нешто су већ уложили у објекте важне за Хрвате, па и куће, али није довољно обновити само куће. Важан је и посао. То морамо учинити и ми у Хрватској. Ојачан је оптимизам. Слиједи и идући корак директни контакт повратничких удружења са Владом РС", рекао је Јосиповић.

Он је изразио задовољство што су његови напори, а посебно изражено поштовање за све жртве протеклог рата, допринијели да односи међу народима у БиХ буду бољи.

"Не тврдим да је то само зато, али свакако и зато. Повјерење је порасло – људи су наставили заједнички обиљежавати страдања и без посредовања са стране. Све су стране показале спремност признати своје грешке: први пут су се званичници РС на највишем нивоу поклонили на стратишту у Козарцу", рекао је Јосиповић.

Он је рекао да жели нову фазу односа Хрватске са БиХ.

"На формалноправном и политичком нивоу она почиње успостављањем стабилности у обје земље. Људи у БиХ на изборима ће изабрати кога желе и тај ће бити партнер Хрватској, ма ко то био", рекао је Јосиповић.

На питање може ли Хрватска на формалноправном нивоу учествовати у преговорима о уставним промјенама у БиХ, Јосиповић је рекао да не може и да је то, прије свега, политичко питање.

"Нисмо ни ми никога звали да учествује у промјенама нашег устава. Постоје, свакако, односи странака и слични неформални механизми. Савјети се могу послушати, али одлучиваће људи у БиХ. Одлуке се не могу наметати, а кад би се и могле, то не би било добро", рекао је Јосиповић.

Он је оцијенио да Хрватска може бити катализатор европеизације региона, али да друге земље и њихове лидере мора прихватити као партнер, а не као тутор.

"Не можемо ништа наметати зато што смо у европским процесима испред њих. Партнерство је кључна ријеч. Наша је улога важна и у остварењу амбиција сусједних земаља у НАТО. БиХ, на примјер, добила је Акциони план за чланство сигурно и заузимањем Хрватске", рекао је Јосиповић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *