Јовичић: Због обимне документације тешко је процијенити штету у Бирчу

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић изјавио је да, због обимне документације коју треба прегледати, још није могуће дати укупну процјену штете у Фабрици глинице "Бирач", али да је на основу до сада урађеног, процијењена штета од 105 милиона КМ. "Тамо су се дешавале преваре невиђених размјера и морате имати стручњаке који знају то […]

субота, 18 јануара, 2014 / 11:10

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић изјавио је да, због обимне документације коју треба прегледати, још није могуће дати укупну процјену штете у Фабрици глинице "Бирач", али да је на основу до сада урађеног, процијењена штета од 105 милиона КМ.

"Тамо су се дешавале преваре невиђених размјера и морате имати стручњаке који знају то да прегледају и утврде криминалне радње. Потребна је армија људи да то све преглада и то не само бројчано него људи који знају шта читају и шта траже", истакао је Јовичић.

Према његовим ријечима, за сада није могуће рећи да ли је у "Бирчу" причињена штета од 200, 300 милиона или милијарду КМ.

"Истина је да су штете немјерљиве јер, када утврђених 105 милиона КМ помножимо са одређеним секундарним ефектима, сигурно је да се ради о много више новца", закључио је Јовичић.

Када је ријеч о најављеном расвјетљавању одређених политичких убистава на подручју Српске, Јовичић је рекао да не може да износи детаље, али је изразио очекивање да ће у наредном периоду бити ријешена одређена кривична дјела на подручју Бањалуке, те одређен број политичких убистава на подручју Источног Сарајева.

Говорећи о борби против корупције министар унутрашњих послова Српске навео је за сарајевски "Дневни аваз" да је у току формирање антикорупционог тима.

"Мој став је да то морају бити честити људи и они који су у јавности препознатљиви, јер немају ниједну мрљу у каријери, како би грађани имали повјерења да им нешто пријаве", навео је Јовичић, истичући да грађани повјерење стичу ако пријављено дјело корупције буде и процесуирано.

Јовичић се осврнуо и на одлазак исламиста из БиХ у Сирију, оцијенивши да највећи дио њих на сиријско ратиште иде због материјалне ситуације.

"Добио сам неки податак да добију од 1.500 до 2.000 евра мјесечно. Да ли вриједи ризиковати живот, након свега што смо ми овдје прошли, за те паре? Мислим да не вриједи ни за какве паре", рекао је Јовичић и закључио да ће проблем постати онда када на ратиште буду одлазили из вјерских увјерења.0 КОМЕНТАРА

  1. Šteta koji su napravili domaći i strani učesnici u organizovanom krimnalom poduhvatu je preko milijardu i po maraka. Tu treba dodati sva dugovanja za struju, gas, hranu koju litvanici nisu plaćali, a ko će vraćati 20 milona KM kredita koji su dobili od IRB za rekonstukciju kotlovskih postrojenja i druge opreme, Evo vidim, per naki dan kad sam ulazio u „Birač“ u fabrici i sada se radi neka rekonstrukcija kotlovskih postrojenja.
    Time što je fabrika prodata za bezbačajan iznos, da bi bila opljčkana, pa ponovo vraćena državi dokaziju se namera privatizacije i Zakona o privatizaciji iz 1998. godina da budemo putpunu industrijski uništeni, opljačkani, predati u ruke međunarodnoj o domaćoj mafiji.

  2. Gospodin Jovicic je prije svega posten covjek, jaka licnost, perspektivan, nije korumpiran, prosao je sve faze razvoja Republike Srpske i dobro zna kakvo je stanje stvari, bio je u ratu u Specijalnoj Brigadi Policije, poslije rata je obavljao policiske duznosti u MUP-u RS, odlucan je da se bori protiv kriminala i korupcije ali nije dovoljno samo da se neko uhapsi, potrebni su jaki Sudovi i Tuzilastva koji ce pocinioce krivicnih djela procesuirati a ne da policija uhapsi i poslije 24 sata zadrzavanja u pritvoru sudija dadne nalog da se optuzeni pusti da se brani sa slobode! Na kraju okrive policiju da ne radi dovoljno…