Јовић: Истрага у вези са минералним ђубривом није могућа без промјене власти

Члан Одбора за пољопривреду СДС Предраг Јовић подсјетио је данас да је СДС указивао на огромне манипулације с регресираним минералним ђубривом у Републици Српској у протеклој и ранијим годинама, те да је по сличном питању у Србији већ отворена истрага, али не и у РС. Јовић је, на конференцији за новинаре у Бања Луци, рекао […]

недеља, мај 26, 2013 / 18:21

Члан Одбора за пољопривреду СДС Предраг Јовић подсјетио је данас да је СДС указивао на огромне манипулације с регресираним минералним ђубривом у Републици Српској у протеклој и ранијим годинама, те да је по сличном питању у Србији већ отворена истрага, али не и у РС.

Јовић је, на конференцији за новинаре у Бања Луци, рекао да постоји спрега између особа које су ухапшене у Србији у вези с малверзацијама минералним ђубривом и у РС,али сматра да се истрага у Српској неће провести све док не дође до смјене власти.

Упозорио је на све теже стање у аграру РС, те да пољопривредна производња, од које живи највећи број становништва, биљежи констатан пад.

"Томе, једним дијелом, доприносе елементарне непогоде, а другим све мања улагања финансијских средстава кроз постицаје" – казао је Јовић и нагласио да је бивши министар пољопривреде Мирослав Миловановић оставио дуг ратарима од 48 милиона КМ, а не 28 милиона, по неисплаћеним подстицајима, због чега треба да и одговара.

Јовић указује да је неморално да Миловановић након министарске сада обавља функцију савјетника премијерке РС поново за пољопривреду.

Нагласио је да без великих подстицаја за пољопривреду, ова грана неће бити конкурентна.

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске требало би, према ријечима Јовића, да укине услове које је прописало у правилнику за додјелу подстицајних средстава за пшеницу, који се односе на величину парцеле.

Он каже да се у том правилнику третира газдинство које засије пшеницу на најмање четири хектара, док је просјечна сјетвена површина том културом 3,3 хектара, истичући да тиме значајан дио пољопривредника остаје без потстицаја.

Јовић је рекао да и Дирекција за робне резерве Српске мора промијенити досадашњу праксу, јер оваква каква је сада не служи никоме.

Ковачевић: Неприхватљиво смањење добити шума за локалне заједнице

За већину локалних заједница у РС неприхватљиво све што је мање од 10 посто издвајања од добити шумских газдинстава, потврдио је данас члан Главног одбора СДС-а Миодраг Ковачевић.

Он је, на конференцији за новинаре, позвао Владу да шуме, као ресурс, врати у надлежност општинама.

"Измјенама Закона о шумама РС Влада РС покушава да спаси од колапса јавно предузеће „Шуме РС“, које су до 2006.године, на рачуну имале 20 милиона, а 2010. имају минус од 50 милиона" – казао је Ковачевић.

Нагласио је да је сада тај дуг премашио 100 милиона.

Извршну власт је оптужио да покушава да на локалне заједнице, у којима је изгубила изборе, пребаци додатне обавезе, што ће изазвати бројне проблеме у њиховом функционисању.

Упозорио је да би нове обавезе општинама, по основу финансирања и домова здравља те библиотека довело у питање функционисање већине општина, а тиме и цијелог система и саме РС.

Он је рекао да је потребно утврдити одговорност оних којих су јавно предузеће "Шуме" довели у тешко стање, наводећи да су неки од бивших директора, Неђо Илић, награђивани високим функцијама у Влади РС, што је недопустиво.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *