Јосиповић: Зна се ко је за све крив

ЗАГРЕБ – Предсједник Хрватске Иво Јосиповић критиковао је изјаву предсједника СДСС-а Војислава Станимировића о рату у Вуковару, поручивши да Станимировић није схватио поруку коју су предсједник Србије Борис Тадић и он жељели послати у Вуковару и Паулин Двору. Коментаришући интервју који је Станимировић дао за београдску "Политику", Јосиповић је рекао да је он челник једне […]

уторак, новембар 9, 2010 / 08:22

ЗАГРЕБ – Предсједник Хрватске Иво Јосиповић критиковао је изјаву предсједника СДСС-а Војислава Станимировића о рату у Вуковару, поручивши да Станимировић није схватио поруку коју су предсједник Србије Борис Тадић и он жељели послати у Вуковару и Паулин Двору.

Коментаришући интервју који је Станимировић дао за београдску "Политику", Јосиповић је рекао да је он челник једне од странака владајуће коалиције и као такав морао би бити посебно сензибилизиран на процес помирења.

"Желимо ојачати повјерење и сарадњу Хрватске и Србије, Хрвата и Срба у Хрватској, а и уопште, желимо осуду злочина", рекао је Јосиповић хрватским медијима.

"Знамо, рат је започела милошевићевска агресивна политика. То, наравно, не оправдава убиства цивила наших грађана српске националности. Те злочине треба казнити", поручио је Јосиповић додао да је исто и с тезом о томе да су се хрватски војници скривали међу рањеницима и болесницима.

Премијерка Хрватске Јадранка Косор најавила је да ће због Станимировићевих изјава морати обавити разговор с њим.

"Историјска је чињеница да је Хрватска била жртва агресије, да је Вуковар био жртва агресије и да је познато ко су агресори. Чињеница је такође да су се тамо догодиле егзекуције, монструозни злочини који се ничим и никад не могу оправдати", поручила је Косорова.

Станимировићеве изјаве оштро је осудио и предсједник Клуба посланика ХДЗ у хрватском Сабору Андрија Хебранг.

"Станимировић се очито вратио у своју прву политичку фазу, када је био функционер тзв. САО Крајине и када се трудио да рат против Хрватске учини што интензивнијим", рекао је Хебранг и подсјетио да је Станимировић након пада болнице у Вуковару написао да је "пало посљедње усташко упориште".

Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватској Војислав Станимировић рекао је за београдску "Политику" да је измирење на овим просторима неопходно.

Станимировић тврди да је "ратни злочин у Вуковару учињен", те да "то што се Тадић извинио и затражио опроштај јесте цивилизацијски чин, а за Србе у Хрватској својеврсно олакшање, јер је и он као предсједник Србије примио терет те одговорности на себе".

"С друге стране, Јосиповић је први пут јавно рекао да су убијани и српски цивили и да је у склањању посмртних остатака асистирала и учествовала држава. Њих двојица са премијером Јадранком Косор примили су и делегацију Срба чији су најмилији убијени прије почетка ратних операција на том подручју", рекао је лидер СДСС-а.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *