Јосиповић: Не подижемо зид према сусједима

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да уласком Хрватске у Европску унију не одлази из региона и према својим сусједима, како је рекао, неће подићи зид нити ће се промјенити однос Хрватске према Хрватима у Босни и Херцеговини. "Чињеница је да ће БиХ и Црна Гора први пут добити границу с ЕУ и та ће […]

уторак, 2 јула, 2013 / 14:56

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да уласком Хрватске у Европску унију не одлази из региона и према својим сусједима, како је рекао, неће подићи зид нити ће се промјенити однос Хрватске према Хрватима у Босни и Херцеговини.

"Чињеница је да ће БиХ и Црна Гора први пут добити границу с ЕУ и та ће чињеница сама по себи, сигурно, донијети пуно добрих промјена", рекао је Јосиповић у интервјуу за сарајевски Дневни аваз.

Он каже да не вјерује у "црне слутње" масовног исељавања већ, како је рекао, пуно више вјерује у могућност да се шансе које пружа ЕУ, посебно младима, искористе и донесу кући.

Говорећи о односу Хрватске према Хрватима у БиХ, Јосиповић је рекао да се он неће и не може мјењати и да су у томе јединствени сви носиоци државних функција у Хрватској, јер је то, прије свега, наша уставна обавеза.

"Хрватска ће и даље бити витално заинтересирана за положај Хрвата у БиХ, односно за њихов одржив опстанак у БиХ и равноправност с друга два конститутивна народа и свим грађанима БиХ", навео је хрватски предсједник.

Јосиповић је истакао да је БиХ домовина и Хрвата.

"Али желим бити потпуно јасан – ми желимо да имамо изврсне односе с државом БиХ, са свим народима и грађанима у БиХ. То подразумјева отворен и конструктиван дијалог о свим питањима и повјерење да једни другима желимо добро", рекао је Јосиповић додавши да Хрватска неће пристати на логику по којој сарадња с једнима искључује сарадњу с другима.

"Нас таква игра ситних тактика не занима. У БиХ разговарамо и разговараћемо са свима. Хрвати из БиХ у том односу могу имати изузетно позитивну улогу, могу бити још један мост према Хрватској и ЕУ те могу додатно допринијети БиХ у убрзању евроатлантске интеграције", рекао је Јосиповић.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића да "пресуда Прлићу" и осталима обавезује данашњу Хрватску да се до краја суочи с властитом одговорношћу за страдања и ужасне патње које су грађани БиХ претрпјели због политике Фрање Туђмана, Јосиповић је рекао да сматра да нема сврхе бавити се прошлошћу и подјелама већ будућношћу у европском заједништву.

"Најискреније желим да се сви до краја посветимо новом партнерству међу државама ове регије", казао је Јосиповић додао да грађани у БиХ врло добро знају да је и сам говорио о грешкама хрватске политике према БиХ током деведесетих година прошлог вијека.

"Учинио сам то и пред Скупштином БиХ", навео је Јосиповић.

Подсјетио је да је исто тако Хрватска била дом стотинама хиљада избјеглих из БиХ и безброј пута помогла, а у неким случајевима пружила и кљуну помоћ.

Хрвати су, додао је, један од три конститутивна народа и заједно с другим конститутивним народима и свим грађанима БиХ имају право да захтјевају од државе БиХ да поштује њихов уставни положај и потпуну институционалну и сваку другу равноправност.

"Увјерен сам да лидери у БиХ разумију огромну одговорност која је на њима и да је дошло вријеме да се с нивоа тактике и дневне политике опредјеле на ниво стратешког договарања. Или ће свима бити добро, или ће свима бити лоше. Бојим се да нема средњих рјешења", рекао је хрватски предсједник.Оставите одговор