Још увијек ништа од нацрта закона о РТВ каналу на хрватском језику

Савјет министара БиХ данас није разматрао нацрт закона о РТВ каналу на хрватском језику, због непостојања законског материјала, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта БиХ. У саопштењу се наводи да је предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда самоинцијативно и без консултација уврстио приједлог те тачке на дневни ред без текста рјешења и претходних консултација […]

среда, 28 новембра, 2012 / 18:08

Савјет министара БиХ данас није разматрао нацрт закона о РТВ каналу на хрватском језику, због непостојања законског материјала, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

У саопштењу се наводи да је предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда самоинцијативно и без консултација уврстио приједлог те тачке на дневни ред без текста рјешења и претходних консултација са надлежним министром комуникација и транспорта БиХ Дамиром Хаџићем.

Хаџићев став је да материјал нацрта закона о РТВ каналу на хрватском језику не постоји и да Министарство на чијем је челу није предлагач законског материјала.

"Занимљиво је да материјал о Нацрту закона о РТВ каналу на хрватском језику не постоји нити је припреман у Министарству комуникација и транспорта БиХ. Нацрт закона не постоји ни у писарници Генералног секретаријата Савјета министара БиХ. Због свега наведеног, а у недостатку релевантних података, Савјет министара БиХ је једногласно потврдило скидање ове тачке са дневног реда сједнице", навео је Хаџић.

Према његовом мишљењу, питање РТВ канала на хрватском језику и уопште дјеловања Јавног РТВ сервиса потребно је посматрати са аспекта струке, а не политике.

"Не желимо и нећемо дозволити непотребно подизање политичких тензија о том питању", поручио је Хаџић.

Он је најавио да ће Министарство проблематику дјеловања јавног сервиса и одговарајућих законских рјешења припремати у сарадњи са Европском комисијом и релевантним препорукама о раду јавног сервиса.

"Умјесто разговора о могућим етничким каналима наша приоритетна обавеза је да у складу са преузетим међународним обавезама завршимо реформу Јавног РТВ сервиса и формирамо Корпорацију јавних емитера. То је предуслов за успјешну реализацију пројекта дигитализације који омогућава сасвим нове и бројне перспективе у сектору радио дифузије", сматра Хаџић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *