Још три земљотреса из Петриње – најјачи 4,4 степени Меркалијеве скале

Мрежом сеизмолошких станица Републичког хидрометеоролошког завода ноћас и јутрос лоцирана су три земљотреса на територији Хрватске, са епицентром у региону Петриње, који су могли да се осјете у сјеверном дијелу Републике Српске, а најјачи је имао магнитуду од 4,4 јединице Рихтера.

понедељак, 4 јануара, 2021 / 11:57

Према подацима Републичког хидрометеолошког завода, објављеним на званичном сајту, први земљотрес лоциран је у 2.08 часова, са магнитудом 3,2 јединице Рихтера и процијењеним интензитетом у епицентралној зони од четири до пет степени Меркалијеве скале.

Други земљотрес лоциран је у 4.20 часова, са магнитудом 3,6 јединица Рихтерове скале и процијењеним интензитетом у епицентралној зони од пет степени Меркалијеве скале.

Према подацима Завода, трећи земљотрес, са магнитудом 4,4 јединице Рихтера и процијењеним интензитетом у епицентралној зони од шест степени Меркалијеве скале, лоциран је у 7.49 часова.

Разоран земљотрес погодио је 29. децембра Хрватску, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна. Овај потрес осјетио се у региону.

Од тада се у Хрватској свакодневно региструју мањи земљотреси.