08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Још само да га погледамо у Српској: Босоноги филм први у Сарајстану

Филм "Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)", режисера Саше Карановића којег потписује "Босонога продукција" из Бањалуке, освојио је награду за најбољи бх. студентски филм и Киса Кес награду.

понедељак, 26 августа, 2019 / 23:19

Фронтал рачуна да је филм из БЛ, филм из РС, те то поготово треба нагласити када добија награде из Сарајстана, па у том увјерењу ово саопштење и објављујемо. Свакој се домаћој производњи радујемо, чак и ако није увијек на српском писму.

У наставку је пресловљено саопштење за јавност "Босонога продукције”, као и пратеће фотографије:

Посрбљено: Филм из Бање Луке, филм из Српске

Удружење филмских радника Босне и Херцеговине и ове године је, у оквиру 25. Сарајево филм фестивала, додијелило награде најзаслужнијим филмским радницима, као и награде за најбоље студентске филмове. Филм "Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)", режисера Саше Карановића којег потписује "Босонога продукција" из Бањалуке, освојио је награду за најбољи бх. студентски филм и Киса Кес награду.

Трочлана комисија, у саставу Лејла Хоџић, Пјер Жалица и Елмир Јукић, одлучили су да управо Карановићев филм награде овим признањем. Образлажући своју одлуку, истакли су да је она заправо била врло једноставна и једногласна.

"Јасно је да се ради о формираном редитељу врло аутентичне естетике, чије ћемо професионалне филмове с радошћу ишчекивати. За добро режиран филм, који у свој магични и помјерени свијет хипнотички увлачи гледаоце, награда за најбољи бх. студентски филм и Киса Кес награда иду Саши Карановићу за филм Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)", наводи се у образложењу комисије.

Жири Сарајево филм фестивала је још 2016. године препознао квалитет Карановићевог рада у кратком филму "Ој, Крајино", а челници "Кустендорфа" су специјалном наградом ове године наградили управо филм "Костакурта", који га је и довео на 25. Сарајево филм фестивал.

"Овом наградом филм наставља да живи, што и јесте жеља сваког режисера. Драго ми је што је жири Сарајево филм фестивала по други пут препознао мој рад, те филм прво уврстио у селекцију фестивала, а потом и одликовао. Награда за најбољи бх. студентски филм представља подстицај да сваки наредни пројекат буде још бољи", поручио је Карановић након освајања награде.

"Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)" је филм о младићу који се враћа у домовину своје мајке, гдје га ујна шаље на задатак да пронађе најгорег човјека у земљи и замоли га за помоћ како би спасио свог болесног деду. На свом путу наилази на чудновате ствари – пјесму, смрт, храброст и љубав. Сценарио филма, такође, потписује Карановић, док су директори фотографије Саша Петковић и Драган Радетић.