Још само да га погледамо у Српској: Босоноги филм први у Сарајстану

Филм „Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)“, режисера Саше Карановића којег потписује „Босонога продукција“ из Бањалуке, освојио је награду за најбољи бх. студентски филм и Киса Кес награду.

понедељак, 26 августа, 2019 / 23:19

Фронтал рачуна да је филм из БЛ, филм из РС, те то поготово треба нагласити када добија награде из Сарајстана, па у том увјерењу ово саопштење и објављујемо. Свакој се домаћој производњи радујемо, чак и ако није увијек на српском писму.

У наставку је пресловљено саопштење за јавност „Босонога продукције”, као и пратеће фотографије:

Посрбљено: Филм из Бање Луке, филм из Српске

Удружење филмских радника Босне и Херцеговине и ове године је, у оквиру 25. Сарајево филм фестивала, додијелило награде најзаслужнијим филмским радницима, као и награде за најбоље студентске филмове. Филм „Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)“, режисера Саше Карановића којег потписује „Босонога продукција“ из Бањалуке, освојио је награду за најбољи бх. студентски филм и Киса Кес награду.

Трочлана комисија, у саставу Лејла Хоџић, Пјер Жалица и Елмир Јукић, одлучили су да управо Карановићев филм награде овим признањем. Образлажући своју одлуку, истакли су да је она заправо била врло једноставна и једногласна.

„Јасно је да се ради о формираном редитељу врло аутентичне естетике, чије ћемо професионалне филмове с радошћу ишчекивати. За добро режиран филм, који у свој магични и помјерени свијет хипнотички увлачи гледаоце, награда за најбољи бх. студентски филм и Киса Кес награда иду Саши Карановићу за филм Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)“, наводи се у образложењу комисије.

Жири Сарајево филм фестивала је још 2016. године препознао квалитет Карановићевог рада у кратком филму „Ој, Крајино“, а челници „Кустендорфа“ су специјалном наградом ове године наградили управо филм „Костакурта“, који га је и довео на 25. Сарајево филм фестивал.

„Овом наградом филм наставља да живи, што и јесте жеља сваког режисера. Драго ми је што је жири Сарајево филм фестивала по други пут препознао мој рад, те филм прво уврстио у селекцију фестивала, а потом и одликовао. Награда за најбољи бх. студентски филм представља подстицај да сваки наредни пројекат буде још бољи“, поручио је Карановић након освајања награде.

„Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)“ је филм о младићу који се враћа у домовину своје мајке, гдје га ујна шаље на задатак да пронађе најгорег човјека у земљи и замоли га за помоћ како би спасио свог болесног деду. На свом путу наилази на чудновате ствари – пјесму, смрт, храброст и љубав. Сценарио филма, такође, потписује Карановић, док су директори фотографије Саша Петковић и Драган Радетић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *