Још није готово: Британија планира да поништи кључне дијелове споразума о Брегзиту

Британска влада планира законски оквир којим ће одбацити кључне дијелове споразума о Бреxиту чиме би могла ризиковати колапс трговинских преговора с Европском унијом, објавио је Фајненшел Тајмс прије новог круга преговора у понедељак у Бриселу.

уторак, 8 септембра, 2020 / 11:35

Очекује се да ће дијелови закона о унутрашњем тржишту, који ће бити објављени у сриједу, "укинути правну снагу дијелова из споразума о повлачењу” у подручјима која укључују државну подршку и царине Сјеверној Ирској, пише ФТ у недјељу.

Извор је за ФТ открио да би тај потез могао "јасно и свјесно” поткопати споразум везан уз Сјеверну Ирску који је премијер Борис Џонсон потписао прошлог октобра како би се избјегао повратак тврде границе у регији.

Преговори о новим односима од 20221. надаље тиме улазе у нову кризу у понедјељак пошто је Лондон казао да би могао одбацити споразум о раздруживању ако блок не пристане на споразум о слободној трговини 15. октобра.

Британија и ЕУ преговарају о будућим трговинским односима. Ако се споразум не постигне до 15. октобра, обије стране то морају "прихватити и кренути даље”, рекао је у недељу Џонсон.

Ако се спорна питања о рибарству и државној подршци не буду могла ријешити, Британија ће с блоком имати трговинске односе попут (оних) с Аустралијом, што би био "добар исход”, рекао је Џонсон.

Међутим, функционери ЕУ упозоравају Лондон на последице.

"Pacta sund servanda (уговори се морају поштовати) је темељни принцип међународног закона. Ако Британија одлучи да неће поштовати своје међународне обвезе, то ће поткопати њен међународни углед”, рекао је један еуропски дипломата.

Потез су критиковале странке с обје стране ирске границе.