Још мало о Додиковој вили: Веза преко ЧЕЗ-а

Постоје докази да је предсједник Републике Српске Милорад Додик луксузну вилу на Дедињу купио од актуелног директора Електропривреде Србије Александра Обрадовића, једног од кључних актера једне од највећих афера у Српској, објавила је ТВ 1. Луксузна вила на Дедињу, према грунтовном листу, налази се у београдској општини Савски Венац, а претходни власник је актуелни директор […]

недеља, 10 јануара, 2016 / 16:03

Постоје докази да је предсједник Републике Српске Милорад Додик луксузну вилу на Дедињу купио од актуелног директора Електропривреде Србије Александра Обрадовића, једног од кључних актера једне од највећих афера у Српској, објавила је ТВ 1.

Луксузна вила на Дедињу, према грунтовном листу, налази се у београдској општини Савски Венац, а претходни власник је актуелни директор Електропривреде Србије Александар Обрадовић.

Обрадовић је бивши директор представништва ЧЕЗ-а у Србији, те Нових електрана Републике Српске-НЕРС, фирме коју су заједно основали ЧЕЗ и Еелектропривреда Српске. НЕРС је требало да отвори нову електрану, обнови постојећу и отвори нови рударски коп у Гацку.

Пројекат је пропао, али не и везе Додика и Обрадовића. Додик 2007. године постаје власник половине виле коју је ЧЕЗ купио управо на име Обрадовића. Према подацима из земљишних књига, ради се о стану површине 340 квадрата, с гаражом од 45 квадратних метара. Обрадовићу је остао стан од 460 квадрата и гаража.

Додик је куповину обавио у мају 2007. за 750 хиљада евра, и то у готовини, а годину дана касније куповину је покушао покрити кредитом од “Павловић банке”.

Истовремено, Душко Томић, адвокат власника “Павловић банке”, каже за ТВ 1 да је имао увид у сву документацију о купопродаји виле, а трансакција се дешавала за вријеме мандата предсједника Србије Бориса Тадића.

“О томе треба да се позабави и Тужилаштво за организовани криминал Србије, нека они ријеше питање како једна изузетно скупа атрактивна локација отишла за 750 хиљада, ако је процјена људи који се разумију у то да тај локалитет вриједи 2-3 милиона евра”, каже Томић.

Томић тврди да посједује доказ да је Додик уговор о кредиту за куповину виле на Дедињу овјерио печатом Владом Републике Српске. Након што је Додик Томићеве тврдње назвао мешетарењем, Томић је изјавио да посједује копију уговора, те да тај документ има и сам Додик, али и Тужилаштво БиХ које води истрагу.

“Немам никакве дилеме да је његова изјава везана за то да он не зна и да су то мешетарења моја везана за ту вилу нетачна и да сам спреман, уколико се докаже да је он у праву, да се испишем из Адвокатске коморе ради етике, а он би морао поред кривичне одговорности да поднесе оставку и да оде на сметлиште историје”, каже Томић.

Томић каже да је спреман да објави копију уговора о Додиковом кредиту за куповину виле на Дедињу, али прије тога очекује да се о томе изјасни Тужилаштво БиХ.