Још једно дружење са НАТО које не привлачи пажњу: Штајерска води БиХ, ЦГ и Шиптарију у бољу прекограничну сарадњу

Дводневна виртуелна прекогранична вјежба за столом одвија се у неколико земаља Балкана – БиХ, Црној Гори и Албанији, а заснива се на дискусији у којој се расправља о поступцима, смјерницама и плановима, те започињању процеса доношења одлука како би били пронађени начини још снажније прекограничне подршке између три земље и међународне заједнице попут ЕУ, НАТО-а, УН и других.

среда, 7 јула, 2021 / 10:40

Вјежба је дио пројекта који финансира ЕУ "РеспонСЕЕ" под вођством владе Штајерске – Аустрије, укључујући партнере из БиХ, Румуније, као и Црне Горе и Албаније, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Циљ пројекта је ојачати спремност за катастрофе на Балкану повећањем интероперабилности, омогућавањем и подржавањем сарадње у међународном одговору на катастрофе како би се Албанија и БиХ приближиле Механизму цивилне заштите ЕУ.

Након вјежбе, крајем ове године биће изведена вјежба командног мјеста и свеобухватна теренска вјежба у априлу 2022. године, заснована на сценарију потреса, наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да се након првог дана вјежбе може рећи да су сви укључени партнери врло ангажовани и имали плодне дискусије.

"Ово је добра прилика за сарадњу са сусједима на западном Балкану и размјену стручности како бисмо се припремили за могуће катастрофе у региону", наведено је у саопштењу.