Још једна успјешна прича: Влада ће ликвидирати Слатекс

Геронтолошки центар "Слатекс" из Слатине, по одлуци Владе РС, биће ликвидиран, а за собом оставља милионска дуговања према Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС и радницима. Влада Републике Српске донијела је у петак Одлуку о престанку рада Јавне установе Геронтолошки центар „Слатекс“ и задужила Министарство здравља и социјалне заштите да, након ступања на снагу ове одлуке, поднесе […]

субота, 5 марта, 2016 / 11:21

Геронтолошки центар "Слатекс" из Слатине, по одлуци Владе РС, биће ликвидиран, а за собом оставља милионска дуговања према Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС и радницима.

Влада Републике Српске донијела је у петак Одлуку о престанку рада Јавне установе Геронтолошки центар „Слатекс“ и задужила Министарство здравља и социјалне заштите да, након ступања на снагу ове одлуке, поднесе приједлог за покретање ликвидационог поступка код Окружног привредног суда Бањалука над овом установом.

Влада РС уложила је милионе КМ у оснивање „Слатекса“ који је требало да служи за смјештај старијих особа са вишим стандардом, али тај пројекат очито није успио.

У Министарству здравља наводе да су разлози за престанак рада „Слатекса“ непостојање природних и других услова за обављање регистроване дјелатности.

„Запослени у Центру нису у могућности да својим радом, бавећи се дјелатношћу за коју је регистрована установа, обезбиједе услове за несметано функционисање ове установе социјалне заштите. У овој установи тренутно нема корисника, а већ дужи временски период не постоје услови за обављање дјелатности на рационалан и економичан начин“, казали су у Министарству здравља.

„Слатекс“ добио милионске кредите ИРБ-а

Геронтолошки центар „Слатекс“ је добио два кредита Инвестиционо – развојне банке РС у укупном износу од 6,9 милиона марака.

Први кредит од 4,9 милиона марака „Слатексу“ је одобрен у априлу 2011. године са роком отплате од 180 мјесеци уз грејс период од 24 мјесеца.

Недуго након тога ИРБ је „Слатексу“ одобрила и нови кредит од два милиона КМ и то, овај пут, без финансијског посредника. Тај кредит „Слатекс“ је добио крајем 2012. године, са роком отплате од 120 мјесеци, уз грејс период од 24 мјесеца.

У Министарству здравља нису одговорили на питање Капитала колики су дугови „Слатекса“ према ИРБ-у и шта ће бити са њима.

„Након ступања на снагу поменуте Одлуке питања потраживања радника, имовине предузећа и друга питања биће рјешавани кроз ликвидациони поступак“, казали су у Министарству здравља.Оставите одговор