Још једна иницијатива за заштиту извора Сане

Коалиција за Сану путем Центра за животну средину је покренула иницијативу да се извори ријеке Сане заједно са понором Мрачај и кањоном ријеке Сане испод Призрен Града ставе под заштиту, упркос изграђеној хидроелектрани "Медна".

петак, 1 фебруара, 2019 / 19:26

-Након девет година борбе и поред изграђене хидроелектране Медна, није касно да се сачува Сана. Од надлежних институцијама захтјевамо да се извори као срце ријеке Сане заштитите упркос срамотно изграђеној хидроелектрани "Медна" која ће бити запамћена као један од највећих промашаја и злочина над природом. Такођер је потребно заштити понор Мрачај као један природни феномен, а и кањон ријеке Сане испод Призрен Града који има високе биолошке и културне вриједности – поручују из Коалиције за Сану коју чине 23 удружења љубитеља природе и спорта.

Заједно са Општином Рибник, Коалиција већ годинама покушава да заштити ову ријеку и њен горњи ток прогласи парком природе.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је обуставило поступак претходне заштите горњег тока ријеке Сане и проглашења Парка природе за који је Коалиција за Сану покренула иницијативу још 2012. године, због изградње хидроелектране Медна.

Инвеститор "ЛСБ Електране” из Бањалуке под окриљем "Интеренерго” д.о.о. Љубљана власништва аустријско-њемачке компаније Келаг Интернатионал, упркос дугогодишњој борби Коалиције за Сану да се заустави уништавање ријеке Сане, изградио је хидроелектрану "Медна” у непосредној близини извора ове ријеке.

-Коалиција за Сану је и Студијском анализом економске оправдности доказала да пројекти као што је МХЕ "Медна" нису економски исплативи по становништво и државу, већ само за појединца. Путем иницијативе за заштиту изворишта ријеке Сане заједно са понором Мрачај и заштиту кањона ријеке Сане испод Призрен Града желимо да потенцирамо туризам и спорт на води. Тиме мјештани општина Рибник и Мркоњић Град могу имати реалну добит, а природа и питка вода очуваће се за генерације које долазе- изјавио је Горан Кривић, координатор Коалиције за Сану.