Још има да се броји: Оба блока у Израелу прогласила побједу

Израелци су данас гласали на парламентарним изборима да ли да дају премијеру Бењамину Нетањахуу још један, пети мандат, али резултати излазних анкета су контрадикторни и још се не зна ко би могао бити предсједник Владе Израела.

уторак, 9 априла, 2019 / 21:50

И поред тога и Нетањаху и његов главни ривал, бивши командант израелске војске Бени Ганц, прогласили су побједу.

ТВ Канал 12 објавио је одмах након затварања бирачких мјеста у 22.00 сата, да су и десничарски и блок лијевог центра освојили по 60 посланичких мјеста од укупно 120 у израелском парламенту, Кнесету.

Исти канал наводи да је савез партија центра Плаво бијело, Бенија Ганца освојио више, 37 посланичких мандата а Нетањахуов конзервативни Ликуд 33.

ТВ Канал 13 наводи да десничарски блок има 66 посланика, а блок лијевог центра 54.

Савез партија Плаво бијело и Ликуд имају сваки по 36 посланичких мјеста, по резултатима анкета које је објавио тај канал. Судбина мањих партија је неизвјесна.

"Ми смо побиједили. Израелски народ је проговорио. Хвала хиљадама активиста и преко милиону гласача", рекао је Ганц, тврдећи да је јасно ко је побједник, а ко губнитник.

Након Ганца и Нетњаху је урадио исто, прогласио побједу.

"Десничарски блок предвођен Ликудом је извојевао јасну побједу", написао је Нетањаху на Твитеру и захвалио градјанима Израела за њихово повјерење.

Најавио је да ће почети да формира десничарску коалицију већ вечерас.