Јоксимовићка књиге чита прескачући Поглавље 35

Поглавље 35 у процесу приступања Србије ЕУ, због начина на који је формулисано, не треба да кочи Србију, нити да изазива страх у погледу отварања осталих поглавља, изјавила је министар без портфеља у Влади Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. "Поглавље 35 – то је процес који ће ићи паралелно са процесом преговора са […]

понедељак, 14 децембра, 2015 / 12:24

Поглавље 35 у процесу приступања Србије ЕУ, због начина на који је формулисано, не треба да кочи Србију, нити да изазива страх у погледу отварања осталих поглавља, изјавила је министар без портфеља у Влади Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

"Поглавље 35 – то је процес који ће ићи паралелно са процесом преговора са ЕУ и то није замена за дијалог /са Приштином/ већ ћемо кроз то поглавље пратити у којој мери смо имплементирали одређене ствари. Уколико друга страна на неки начин буде опструисала дијалог или блокирала, неће се рефлектовати на позицију Београда. Ми ћемо наставити наше преговоре", рекла је Јоксимовићева.

Одговарајући на питање да ли очекује нова условљавања у вези са тим поглављем, Јоксимовићева је за РТС рекла да мисли да је Србија сада у фази када треба да се окрене стварном напретку.

Србија данас отвара и поглавље 32, у процесу приступања ЕУ, које је важно јер уређује јавне финансије путем интерне контроле и ревизије, буџетску инспекцију и друга питања.

"Важна је контрола трошења новца грађана, пореских обвезника, и веома је важно што то поглавље /32/ отварамо у раној фази", додала је Јоксимовићева.

Она је прецизирала да је Влада себи поставила циљ да 2018. Србија усвоји стандарде ЕУ, а онда долази имплементација која је много изазовнија, гдје се показују капацитети за примјену, да грађани осјете бољитак од примјене тих стандарда.

"У Србији треба да радимо због себе, да будемо ефикаснији, а не да се фокусирамо на рокове", додала је Јоксимовић.