Јесте ли знали да Кинези граде аутопут Бања Лука – Нови Град?

У мору неважних вијести, сасвим поротоколарна посјета, Чен Бо, амбасадорке Народне Републике Кине предсједавајућем Бакиру и његовом канабету, изњендрила је њену изјаву како је споразум о аутопуту потписан.

уторак, 3 јула, 2018 / 15:34

Осим што је данас и више него јасно да је аутопут до Градишке требало замијенити путним правцем Бања Лука – Приједор – Кнежица – Дубица, гдје у (гле ироније) Јасеновцу, постоји и гранични прелаз за друмски саобраћај и неоштећен мост који то може поднијети; више је него јасно да је по количини аутомобила који тим путем прођу, то био економски неоправдан потез за овако сиромашну земљу.

Поставља се питање ко ово све потписује и кога обавјештава. Гдје су јавне расправе и зашто РТРС не преноси засиједања Народне скупштине?

Док нађемо одговоре на сва ова питања, ви прочитајте шта су још бесједили Бо и Бакир, са нагласком да кабинет тренутно предсједавајућег не поштује одлуку тзв. Уставног суда БиХ, те за сједиште Општине Нови Град користи неуставно име Босански Нови.

Правили би нам инфраструктуру, увезли би млијека и меда

Током разговора констатовани су добри билатерални односи двију земаља, као и остварени напредак, нарочито на економском плану, у реализацији великих пројеката. Амбасадорка Бо нагласила је да је недавно укидање виза пробудило велики интерес туриста и пословних људи из Кине за Босну и Херцеговину.

Истакнула је да су кинеске компаније заинтересоване за инвестирање у инфраструктурне пројекте. Већ је потписан
споразум за изградњу дијела аутопута од Бање Луке до Босанског Новог, а постоји интерес и за изградњу дијелова аутопута на Коридору 5Ц.

Амбасадорка је истакла да је кинеска страна завршила свој дио обавеза за реализацију пројекта изградње Блока 7 у Термоелектрани Тузла, те да се очекује да Влада ФБиХ ријеши административне препреке. Изразила је наду да ће реализација пројекта почети ове године и да пласман већ одобрених средства неће бити угрожен.

Кина је заинтересована за улагање у област здравства, као и за повећање трговинске размјене са Босном и Херцеговином. Ускоро би требало да буду потписани споразуми који ће бх. компанијама омогућити извоз млијека и пчелињих производа у Кину, а разговара се и о успостави авиолинија.

Предсједавајући Изетбеговић изразио је задовољство развојем односа Босне и Херцеговине и Кине, нагласивши да постоји простор и за њихово унапређење.Оставите одговор