Јеси ли и ти играо Ужичко коло?

Начелница Полицијске академије у Загребу поднеће захтев за покретање дисциплинског поступка против одговорних особа из Полицијске школе "Јосип Јовић" због објављеног снимка на којем кадети играју ужичко коло. Кадеткиња која је иницирала снимање и објаву искључена је из полицијске школе.

уторак, 20 јула, 2021 / 17:45

Снимак је настао 15. јула на Полицијској академији, у касним вечерњим сатима, када је иначе одмор за полазнике школе.

Наиме, због чињенице да су полазници завршили 10-недељну контактну наставу те током наведеног раздобља, због сузбијања ширења заразе нису напуштали круг Полицијске академије, одговорне особе полицијске школе дозволиле су полазницима продужено слободно време за дружење до поноћи, уместо до 22 сата.

У то време неколико полазника је на отвореном у кругу школе слушало музику и играло.

Али, за време њиховог дружења, васпитачи присутни руководиоци полицијске школе који су дозволили разоноду и дружење, требало је да надзиру поштовање кућног реда те је понашање полазника примерено и није супротно одредбама Статута полицијске школе "Јосип Јовић", а што су према до сада утврђеном, пропустили.

Међутим, додаје Полицијска академија, реална ситуација да се младе и пунолетне особе, чије оспособљавање за посао полицијског службеника још увек траје, понекад и нађу у непримереним ситуацијама. Али, на особама које су за њих одговорне током школовања лежи одговорност да их на то упозоре и објасне им зашто је неко понашање непримерено за полицијски систем.

Полицијска академија додаје да је снимање и објаву наведеног снимка иницирала 19-годишња полазница, чиме је, кажу, недвосмислено прекршила важеће правне прописе Полицијске школе те нанела штету угледу Министарства унутрашњих послова.

"Због наведеног је искључена из полицијске школе, док ће и осталим полазницима са снимка бити изречене одговарајуће санкције", наводи Полицијска академија.

(Политика)