Јерусалим: Обиљежавање дана распећа Исуса Христа

ЈЕРУСАЛИМ- Хиљаде ходочасника обиљежава дан распећа Исуса Христа у старом Јерусалиму, праћењем посљедњих Исусових корака до древне цркве Светог гроба – мјеста његовог распећа, сахране и васкрсења. Хришћански ходочасници преплавили су данас уске улице јерусалимског старог града поводом Великог петка, као знак сјећања на дан када је, прије два миленијума, разапет Исус Христ. Хиљаде посјетилаца […]

петак, април 22, 2011 / 16:04

ЈЕРУСАЛИМ- Хиљаде ходочасника обиљежава дан распећа Исуса Христа у старом Јерусалиму, праћењем посљедњих Исусових корака до древне цркве Светог гроба – мјеста његовог распећа, сахране и васкрсења.

Хришћански ходочасници преплавили су данас уске улице јерусалимског старог града поводом Великог петка, као знак сјећања на дан када је, прије два миленијума, разапет Исус Христ.

Хиљаде посјетилаца из иностранства и локалних хришћана ишло је путем који је прешао Исус кроз Виа Доларосу, Страдални пут, чији је крај у древној Цркви светог гроба, подигнутој на мјесту где је Исус сахрањен и васкрсао.

Јерусалимски стари град испунили су вјерници разних цркви и припадници разних вјероисповијести с обзиром да се ове године на исти дан слави православни и католички Вакср, а црквени поглавари у Јерусалиму у васкршњој поруци позвали су хришћане "да моле за помирење између народа у Светој земљи, гдје погоршана ситуација чини мир и правду удаљенијим него икада".

Велики број вјерника на улицама старог јерусалимског града захтијевао је посебне безбједносне мјере, како би се избјегли нежељени неспоразуми због многобројних церемонија и процесија сваке цркве.

Јевреји ове недјеље обиљежавају Пасху тако да је и јеврејски кварт пун посјетилаца. Израелска полиција размјештена је у читавом старом граду, гдје су мјеста света за Јевреје, хришћане и муслимане, како би се одржао ред и мир.

Израелско Министарство туризма предвиђа да ће око 100 000 туриста Јевреја и хришћана ове недјеље поводом Васкрса и Пасхе доћи у Јерусалим – преносе медији.Оставите одговор