Јерменија: Пашињан оставком изнудио изборе, али на њима ће поново покушати да постане премијер

Пашињан подноси оставку у априлу, али ће водити владу до 20. јуна када ће бити ванредни парламентарни избори

недеља, април 25, 2021 / 15:48

Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је у телевизијском обраћању да подноси оставку како би се у земљи одржали ванредни парламентарни избори.

"Данас подносим оставку за одржавање ванредних парламентарних избора 20. јуна", рекао је Пашињан.

Пашињан је истовремено истакао да ће до избора у потпуности вршити дужност премијера.

Пашињан је додао да ће владајућа странка Грађански договор учествовати на предстојећим ванредним парламентарним изборима.

"Партија Грађански договор учествоваће на изборима. Ја ћу се кандидовати за мјесто премијера Јерменије", нагласио је он и додао да ће "само народ одлучивати о будућности земље поштеним и праведним гласањем".

Оставку је поднијела и комплетна јерменска влада.

У складу са чланом 158. Устава Јерменије, влада подноси захтјев за оставку предсједнику на дан када премијер поднесе своју оставку или на дан првог засједања новоизабраног парламента.

Чланови владе настављају да извршавају своје дужности до формирања нове владе.

Пашињан је раније најавио да ће ванредни парламентарни избори бити одржани 20. јуна. Такође је навео да ће формално поднијети оставку у априлу како би покренуо механизам за распуштање парламента, али да ће водити владу до избора.

Према јерменском закону, превремени избори за Народну скупштину одржавају се најраније 30 дана и најкасније 45 дана након распуштања парламента. Механизам за распуштање може се формално покренути након оставке. Парламент ће бити распуштен ако два пута у року од две недеље посланици не изаберу премијера.Оставите одговор