Јермаков: Гаранције Запада Русији су постале хитне као и прекид антируске хистерије

Питање давања Москви правних гаранција безбједности постало је хитно, пошто се нагомилао низ проблема између Русије и Запада, изјавио је за "Спутњик" Владимир Јермаков, шеф Одјељења за контролу наоружања руског Министарства спољних послова.

понедељак, 7 фебруара, 2022 / 11:28

"Питање правних безбједносних гаранција нашој земљи, због критичног броја проблема нагомиланих у руско-западним односима, постало је толико хитно да је сада донекле потиснуло низ других важних аспеката стратешке агенде у позадину", рекао је Јермаков.

Он је навео да је једна од главних порука приједлога руских безбједносних гаранција да је крајње вријеме да Запад промијени став и прекине неосновану "антируску хистерију", као и да ситуацију не доведе до крајње, за себе болне, ескалације.

Он је истакао да је Москва спремна да размотри могућност проширења механизама контроле на стратешке системе, али стриктно на основу реципроцитета са САД, јер су једнострани уступци у оквиру дијалога немогући, пренио је "Спутњик".

"Руски експерти су у будућности спремни да размотре могућност проширења принципа и механизама контроле на системе од интереса за обје стране, способне да рјешавају стратешке задатке, али стриктно и искључиво на основу реципроцитета. Једнострани кораци ка жељама и захтјевима САД су немогући", рекао је Јермаков.

Руски приједлози укључују ограничења за распоређивање трупа, ратних бродова, авиона и пројектила за обје стране. Осим тога, Русија је посебно тражила гаранције да се НАТО неће ширити на исток и да неће стварати нове базе у близини руске границе.