Јеремић: Русија пренијела све што смо сматрали неопходним

Русија је, на синоћној сједници Савјета безбједности, пренијела све оно што је Србија сматрала неопходним, рекао за РТС министар Вук Јеремић. Тражимо одговор на питање ко је наредио употребу ватре против цивила, рекао је Јеремић и додао да ниједан инцидент ни нарушавање мира и стабилности не смије остати некажњен. Шеф српске дипломатије Вук Јеремић изјавио […]

четвртак, 29 септембра, 2011 / 10:41

Русија је, на синоћној сједници Савјета безбједности, пренијела све оно што је Србија сматрала неопходним, рекао за РТС министар Вук Јеремић. Тражимо одговор на питање ко је наредио употребу ватре против цивила, рекао је Јеремић и додао да ниједан инцидент ни нарушавање мира и стабилности не смије остати некажњен.

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић изјавио је да је на синоћној седници Савјета безбједности Русија пренијела све оно што је Србија сматрала неопходним.

"Тражимо одговор на питање ко је наредио употребу ватре против цивила. Ниједан инцидент ни нарушавање мира и стабилности не сме остати некажњен од стране Савета безбедности", рекао је Јеремић.

"Нигде у Европи се не пуца на цивиле осим у Србији и то на територији која није под управом Владе Србије", каже министар и додаје да смо на то упозоравали.

НАТО сноси пуну одговорност за овакву ситуацију, рекао је Јеремић за РТС.

Савјет безбједности Уједињених нација, одржао је синоћ, иза затворених врата, консултације о стању на сјеверу Косова послије сукоба Срба и припадника Кфора у којем је повређено десетак особа.

Консултације су заказане на захтјев Русије, која је оштро протестовала због акција Кфора и Еулекса на сјеверу Косова, тражећи од тих мисија да поштују принцип статусне неутралности.

"Посебно смо узнемирени због насиља против српског становништва које су допустиле јединице Кфора. Забрањавајуће су вести о пуцању на возило хитне помоћи које је допремало рањене Србе у болницу", наводи се у коментару званичног представника руског Министарства иностраних послова Александра Лукашевича.

Истовремено, представник Европске уније у дијалогу Београда и Приштине Роберт Купер објавио је одлагање наставка тог дијалога, наводећи да се стање на административним прелазима на сјеверу Косова не налази на дневном реду, као и да "није предмет било каквих одвојених преговора са Србијом".Оставите одговор