Јеремић присуствује расправи 12. маја у СБ УН о Косову

Српски шеф дипломатије Вук Јеремић присуствоваће 12. маја сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији, када ће бити ријечи и о званичној иницијативи Србије за покретање истраге под окриљем Савјета безједности о трговини људским органима на Косову и у Албанији 1999. године. "Нећемо дискутовати само о извештају Унмика, разговараћемо и о иницијативи коју је […]

петак, 6 маја, 2011 / 14:54

Српски шеф дипломатије Вук Јеремић присуствоваће 12. маја сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији, када ће бити ријечи и о званичној иницијативи Србије за покретање истраге под окриљем Савјета безједности о трговини људским органима на Косову и у Албанији 1999. године.

"Нећемо дискутовати само о извештају Унмика, разговараћемо и о иницијативи коју је Србија сад већ званично покренула преко генералног секретара УН, који је свим члановима Савета безбедности циркулисао предлог Србије", рекао је Јеремић новинарима након састанка са колегом из Намибије Утонијем Данијелом Нујомом.

Јеремић је рекао да не очекује да Савјет безбједности на тој сједници донесе коначну одлуку о српском приједлогу, али да ће Србија наставити да инсистира на томе, јер "на крају крајева Савјет безбједности ће морати да се изјасни".

Он се нада да нико од сталних чланица Савјета безбједности неће уложити вето на покушај да се утврди истина и на заштиту људских права, јер "то не би било у складу са заједничким вриједностима УН".

Јеремић је поновио да истрага која не би била под мандатом Савјета безбједности не би могла да установи потпуну истину, посебно због питањае територијалне јурисдикције, јер Еулекс нема мандат да истражује ван територије Косова.

Он је додао да, ако постоје искрене намјере да се утврди истина, онда истрага мора да буде проведена на ширем географском простору.0 КОМЕНТАРА

  1. Србијанска дипломатија се бори колико може у УН и на осталим мјестима, А шта је са нашима? Инцко 9. маја пподноси извјештај Савјету безбједности о стању у БиХ. Катастрофалан извјештај по РС коју криви за сецесионизам и тражи значајне промјене Устава БиХ. Небојша Радмановић као председавајући Предсједништва БиХ је требао ићи у Њујорк на сједницу, јер је био најављен и имао је прилику да каже истину као шеф државе чланице СБ. Он се баш у то вријеме опредјељује за мању хируршку операцију (која није била никакве хитне природе) и на сједницу не иде нико из БиХ. Могао је и предсједавајући Савјета министара Шпирић отићи и обратити се, али није. Замислите како би ту прилику искористио Силајџић или Лагумџија. Зато би било катастрофално по РС да поред Комшића и Изетбеговића који контролишу Предсједништвао, још Лагумџија буде министар ино послова. Ми тренутно држимо двије највеће функције у БиХ, а да од тога немамо ништа. Ови нашти имају два хендикепа – не знају енглески и неће да се замјере политичарима и страним амбасадорима из Сарајева.

Оставите одговор