Јеремић: Косово није услов за улазак у ЕУ

Пред Србију се не постављају нови услови за придруживање ЕУ у виду признања Косова, рекао је шеф српске дипломатије Вук Јеремић послије разговора са европским комесаром Штефаном Филеом у Бриселу. Јеремић је рекао да у Европској комисији постоји најбоља воља да извјештај о напретку Србије ка ЕУ буде позитиван, али да треба искрено рећи да […]

четвртак, 23 јуна, 2011 / 16:33

Пред Србију се не постављају нови услови за придруживање ЕУ у виду признања Косова, рекао је шеф српске дипломатије Вук Јеремић послије разговора са европским комесаром Штефаном Филеом у Бриселу.

Јеремић је рекао да у Европској комисији постоји најбоља воља да извјештај о напретку Србије ка ЕУ буде позитиван, али да треба искрено рећи да Србија доста тога није урадила и да то мора да заврши.

Он је истакао да су врата отшкринута, али да много више посла треба урадити у Србији, него ван њених граница.

Послије разговора са Филеом, Јеремић је нагласио да ће приоритет спољне политике бити регионална сарадња.

Што се унутрашњих питања тиче, Јеремић је навео да је важно да Србија настави реформе, како би добила позитивно мишљење Европске комисије, као и да дијалог са Приштином ускоро донесе конкретне резултате.

Филе је нагласио, да би Србија требало да испуни препоруке Европске комисије из извјештаја о напретку из 2010. године, охрабрујући Владу Србије да настави и убрза рад по питању успостављања владавине права, борбе против криминала и корупције и рјешавању имовинских питања.

Он је истакао важност дијалога Београда и Приштине и потребу скорог рјешавања конкретних питања која ће побољшати живот људи у региону.